Thuisblijvers

Josef Nerad uit Praag, psychiater te Rotterdam, keek naar de finale Duitsland-Tsjechië (2-1)

Hé wat leuk, de koningin is er ook. Ik dacht dat zij alleen maar van paarden en van hondjes hield. Ha, en Vaclav en Kohl zijn er ook bij. Bij sommige spelers kunnen de emoties hoog oplopen. Het kan er dan heel agressief aan toegaan. Ik raak ook meestal wel betrokken, maar ik zou er geen hartaanval van krijgen. Tot nu toe is overigens geen reden om emoties te tonen. Beide ploegen staan gelijk wat het aantal kansen betreft. Ik heb geen verstand van politiek, maar ik denk dat een overwinning voor een land als Tsjechië heel belangrijk kan zijn. Voetbal heeft ook een belangrijke sociale functie, vooral voor saaie huisvaders. Die leven, met een biertje, weer helemaal op als er voetbal op TV is.

Penalty! Bravo, bravo! Berger, prachtig! De eerste banaan! Dat zeggen we in Tsjechië voor doelpunt. In de herhaling was de overtreding eigenlijk buiten het strafschopgebied. Foutje van de scheids. 1-1, Bierhoff, mooi doelpunt. Nu kunnen we helemaal opnieuw beginnen.

Ah, daar komt Smicer, de versgetrouwde. Ik hoop dat ie niet al te vermoeid is. Een strenge coach zou zo'n huwelijk verbieden, slecht voor de concentratie.

Jammer, dat het sudden death-systeem bestaat. Dat beperkt de ploegen, ze zijn bang om te verliezen. Doelpunt Bierhoff! Kouba zal wel balen, de bal was houdbaar. Objectief gezien is de winst voor de Duitsers verdiend. Zij waren beter en gevaarlijker. De Duitse doelpunten waren terecht, en onze penalty was discutabel.