Politici uit Hongkong mogen China niet in

PEKING, 1 JULI. De Chinese autoriteiten hebben vandaag verhinderd dat acht Hongkongse politici die van de kroonkolonie naar Peking waren gevlogen, van boord van hun vliegtuig gingen. De acht hadden in Peking een door 60. 000 inwoners van de kroonkolonie ondertekende petitie willen aanbieden. Daarin wordt aangedrongen op directe verkiezingen in Hongkong nadat China op 1 juli volgend jaar de soevereiniteit in de kroonkolonie overneemt.

Voordat het toestel van de maatschappij Dragonair in Peking landde, had een lid van het kabinepersoneel al omgeroepen dat er na aankomst een vertraging van ongeveer tien minuten zou zijn. Na de landing kwamen er Chinese politieagenten aan boord van het toestel. Aan de hand van een lijst met namen scheidden ze de Hongkongse politici van de andere passagiers. Dezen mochten het vliegtuig verlaten maar in de aankomsthal van het vliegveld probeerden politieagenten wel contact tussen journalisten en passagiers van de vlucht te voorkomen. Ten minste zes cameraploegen moesten het vliegveld in Pekiung verlaten.

Voordat de vlucht plaatshad hadden de Chinese autoriteiten de Hongkongse politici enkele keren gewaarschuwd niet naar Peking te komen. De staf van Dragonair had hun nog, voordat ze aan boord van het toestel gingen, een brief overhandigd van de hoogste Chinese functionaris in de kroonkolonie waarin de waarschuwing werd herhaald. (AP, Reuter)