Oud-topman Elf moet zich verantwoorden

De voormalige president-directeur van de Franse oliemaatschappij Elf-Acquitaine, Loïk Le Floch Prigent, moet zich donderdag verantwoorden bij onderzoeksrechter Eva Joly. Hij bekleedt momenteel de hoogste post bij de Franse Nationale Spoorwegmaatschappij SNCF, die onder zijn leiding grondig moet worden geherstructureerd.

Le Floch Prigent moet een verklaring afleggen over de “twijfelachtige” financiering waarbij Elf-Aquitaine via een dochteronderneming begin 1990 een bedrag van bijna 800 miljoen frank (240 miljoen gulden) liet verdwijnen naar het textielconcern Bidermann. Het geld was bedoeld om dit concern financieel te ondersteunen.

De industrieel Maurice Bidermann is eind mei aangehouden. Fatima Belaïd, voormalig echtgenote van Le Floch Prigent, is eveneens in staat van beschuldiging gesteld. Zij wordt ervan verdacht te hebben geprofiteerd van de vrijgevigheid van Maurice Bidermann. De beschuldiging tegen haar betreft misbruik van publieke middelen. Elf-Acquitiane was destijds nog een staatsonderneming.