NEVILLE BROTHERS

The Nevile Brothers. Mitakuye Oyasin Oyasin (A & M 540 521)

De vier Neville Brothers komen uit New Orleans en dat is aan hun muziek te horen. De stad van bayou's en voodoo geeft aan haar muzikanten altijd een broeierige, bezwerende kracht - of het nou Dr. John betreft, wijlen Professor Longhair of Cyril, Aaron, Art en Charles Neville.

The Neville Brothers maakten eind jaren tachtig het prachtige Yellow Moon, geproduceerd door Daniel Lanois. Hun pas verschenen cd Mitakuye Oyasin Oyasin is minder betoverend en mist de atmosferische geluiden van Yellow Moon, maar heeft de kracht van de soepel swingende, 'warm' klinkende soul-muziek. Het magische van The Neville Brothers schuilt in de vele soorten geluiden die naadloos aan elkaar worden gesmolten. Gitaar voegt zich naar orgel, trompetten voegen zich naar drums en de verschillende zangstemmen van de vier broers voegen zich naar elkaar tot een hecht en sprankelend geluidsdecor.

De vier hebben een beetje geknepen stemmen, met een aardappel in de keel en ze zingen hoog en geaffecteerd. Bijna in iedere frase komt wel een kronkeling voor of een vibrato. Zo krijgt de muziek van The Neville Brothers altijd iets gekunstelds, de teksten daarentegen zijn direct en simpel. Sommige nummers lijken te zijn opgebouwd rond een motto, zo als Whatever you do: 'Whatever you do, you're responsible for/ whether you're rich or poor', zingt Cyril bemoedigend.

    • Hester Carvalho