Museveni wint in Oeganda

KAMPALA, 1 JULI. Aanhangers van president Yoweri Museveni hebben de parlementsverkiezingen van donderdag in Oeganda gewonnen. Dat blijkt uit de resultaten van de stembusstrijd die gisteren door de nationale kiescommissie werden bekendgemaakt. Van de 196 zetels waarvoor werd gestemd, gingen er 156 naar medestanders van de president.

De oppositie krijgt ongeveer dertig zetels in het nieuwe, uit 276 zetels bestaande parlement waarvan een groot aantal zetels zonder verkiezingen wordt toebedeeld aan vertegenwoordigers van belangengroepen. In mei won Museveni zelf al de presidentsverkiezingen. In Oeganda wordt sinds 1986, toen Museveni de macht overnam, geëxperimenteerd met een systeem waarin politieke partijen zijn verboden. Niettemin was het van alle kandidaten duidelijk of ze de president dan wel de oppositie steunen. (Reuter)