Mongoolse Communisten lijden grote nederlaag

ULAN BATOR, 1 JULI. Slechts vier maanden na de viering van haar 75-jarig bestaan heeft de Revolutionaire Partij van Mongolië (MPRP) - de communisten die het land vanaf 1921 onafgebroken hebben geregeerd - gisteren de zwaarste nederlaag geleden in haar geschiedenis.

De partij verloor tijdens de parlementsverkiezingen 47 zetels aan de oppositie en moet de komende vier jaar genoegen nemen met 23 van de 76 zetels. Achtenveertig zetels gingen naar de Oppositionele Democratische Coalitie bestaande uit de Nationaal Democratische Partij (MNDP) en de Sociaal-Democraten (MSDP).

De oppositie, die tijdens 's lands eerste democratische verkiezingen in 1992 slechts zes zetels behaalde, was uitzinning van blijdschap en heeft de Mongoolse bevolking beloofd het land uit de crisis te halen waarin het in 1991, na het wegvallen van de financiële steun uit de Sovjet-Unie, geraakte.

Hoewel critici beweren dat vrijwel geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de partijprogramma's van de Revolutionaire Partij en de Democratische Coalitie, hebben de democraten die nu de meerderheid hebben in de grote Hural, het parlement, structurele veranderingen aangekondigd. “Dit is het moment waarop de mensen 75 jaar hebben gewacht. Het is tijd voor een nieuw beleid”, aldus een woordvoerder van de oppositie.

De opkomst bij de verkiezingen was hoog. Meer dan 90 procent kwam te voet en te paard (tweederde van Mongoliës 2,1 miljoen inwoners woont op het platteland in tenten, yurts) naar de stembureaus.

De Democratische Coalitie heeft een pragmatisch beleid in het vooruitzicht gesteld waarbij de aanpak van de werkloosheid (9 procent) en armoede (een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens) de voornaamste punten zijn. Voorts willen de democraten kleinschalige industrie ontwikkelen zodat het land niet langer afhankelijk is van buitenlandse hulp. Afgelopen jaar bestond bijna een kwart van het Bruto Nationaal Produkt uit buitenlandse financiële hulp en leningen.

In het hoofdkwartier van de Revolutionaire Partij heerst tweespalt. Op de trappen en in de gangen van het sobere gebouw werd gediscussieerd en het is duidelijk dat de communisten met lamheid geslagen zijn. Een van hen zei te verwachten dat met de democraten aan het roer het land naar de ondergang geholpen wordt. Maar Tuatogtoh, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van de Revolutionaire Partij, is het daar niet mee eens. “De Revolutionaire Partij heeft de democratie bij de mensen geïntroduceerd en Mongolië heeft daarop gereageerd; we moeten de keuze van het volk respecteren.”