Met de bus van Israel naar Jordanië

TEL AVIV, 1 JULI. De Israelische busmaatschappij Dan heeft vanmorgen vroeg de eerste dagelijkse busverbinding tussen Tel Aviv en de Jordaanse hoofdstad Amman geopend. Voor 25 shekel, nog geen veertien gulden, kunnen Israeliërs en toeristen in het vervolg een retourtje Tel Aviv-Amman op lijn 333 kopen.

Als de procedure bij de grensovergang bij de brug over de rivier de Jordaan, ten zuiden van de stad Tiberias, normaal verloopt, kan de busreis in comfortabele luchtgekoelde bussen in vijf uur worden gemaakt.

Al enkele weken rijden er kleinere Jordaanse bussen van Amman naar Tel Aviv. De Israelische bussen worden op Jordaans gebied door jeeps van het Jordaanse leger naar Amman begeleid. In de Israelische pers circuleerden de afgelopen weken berichten dat vanuit Syrië in Jordanië opererende terroristen het op het Israelisch toerisme naar het koninkrijk hebben gemunt. Dit onderwerp is tijdens de recente Arabische top in Kairo door de Jordaanse delegatie aangekaart. Uit het feit dat de Israelische veiligheidsautoriteiten toestemming hebben gegeven de busverbinding te openen, valt af te leiden dat de Jordaanse veiligheidsmaatregelen afdoende worden geacht.

Met het openen van de busverbinding tussen Israel en Jordanië is het verkeer tussen beide landen, in overeenstemming met het vredesverdrag, genormaliseerd. Sinds enkele weken vliegt El-Al vijf maal per week naar Amman en landen vliegtuigen van de Jordaanse luchtvaartmaatschappij op het David Ben Gurion vliegveld bij Tel Aviv. Een retourtje Tel Aviv-Amman kost ruim 200 gulden. De vlucht duurt 23 minuten maar er wordt onderhandeld over een kortere luchtcorridor waardoor de vlucht in tien minuten kan worden volbracht. Verwacht wordt dat het Israelische toerisme naar Jordanië nu snel verder zal toenemen. Volgens Israelische gegevens hebben reeds 100.000 Israeliërs een bezoek aan Jordanië gebracht en kwamen van januari tot maart dit jaar 10.700 Jordaniërs naar Israel.