Leger Mexico speurt naar guerrillagroep

ACAPULCO, 1 JULI. Het Mexicaanse leger heeft dit weekeinde op grote schaal manschappen ingezet in de staat Guerrero in een poging een tot nu toe onbekende guerrillabeweging op te rollen die eind vorige week voor het eerst van zich deed horen.

De massale inzet van licht bewapende militairen heeft plaats ondanks verklaringen van de autoriteiten dat er niets aan de hand is in de notoir onrustige staat Guerrero.

De nieuwe guerrillabeweging, Ejército Popular Revolucionario (Revolutionair Volksleger), presenteerde zich vrijdag volgens ooggetuigen met ongeveer zestig gemaskerde, geüniformeerde en met AK-47 en R-15-geweren bewapende strijders tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor zeventien boeren die een jaar geleden in een hinderlaag door de politie van Guerrero werden afgeslacht. Een commandant van de guerrilleros las tijdens de bijeenkomst een tegen de Mexicaanse regering gerichte verklaring voor die het 'Manifest van Aguas Blancas' werd genoemd, naar de plaats waar de slachtpartij plaatshad, nog geen half uur rijden van de mondaine badplaats Acapulco.

De gemaskerde rebellen, onder wie enkele vrouwen, vuurden een salvo van zeventien schoten af ter ere van de vermoorde boeren en verdwenen na korte tijd weer op de bergkam waar ze vandaan waren gekomen. Een aanwezige ordedienst verhinderde journalisten de guerrilleros te volgen.

In Guerrero, ondanks luxe badplaatsen als Acapulco en Ixtapa een verarmde, overwegend rurale staat, zijn tal van drugsbendes, paramilitairen en gewapende boerenorganisaties actief en hebben dagelijks meerdere gewelddadige gebeurtenissen plaats. De slachting nabij Aguas Blancas leidde eerder dit jaar tot het ontslag van gouverneur Rubén Figueroa van Guerrero.

De verschijning van de tot nu toe onbekende EPR heeft ook geleid tot sceptische reacties, met name in regeringskringen en bij de linkse oppositie in Mexico. De leider van de links-oppositionele Partij van de Democratische Revolutie, Cuauhtémoc Cárdenas, was aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst vrijdag in Aguas Blancas, maar verliet het toneel kort voor de komst van de zestig gemaskerde guerrilleros. De PRD-leider noemde de presentatie “een groteske pantomime”, terwijl plaatselijke PRD-kaderleden van “een show” spraken.

In San Cristobal de las Casas in de zuidelijke staat Chiapas weigerde 'Ondercommandant Marcos' van de Zapatistische rebellenbeweging (EZLN) gisteren opvallend genoeg commentaar te geven op de gebeurtenissen in Guerrero. De top van het EZLN is (ongewapend, maar nog wel gemaskerd) in San Cristobal juist om zich te beraden op de omschakeling van een guerrillagroepering naar een politieke organisatie. Sinds een aantal dagen van hevige gevechten met het Mexicaanse leger begin januari 1994 heerst er een wapenstilstand in Chiapas en onderhandelt het EZLN met de regering over politieke en materiële eisen. De gesprekken worden vermoedelijk volgende week voortgezet.

Waarnemers in Mexico wijzen erop, dat evenals Chiapas ook de staat Guerrero een ideale voedingsbodem voor een guerrilla-organisatie is en er het perfecte terrein voor biedt in de vorm van een uitgestrekte bergketen. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was in Guerrero de eerste Mexicaanse guerrillabeweging actief. Een lokale onderwijzer, Lucio Cabañas, trok met zijn metgezellen ruim zeven jaar als guerrilla-eenheid door de bergen tot de geheime dienst en het leger een einde maakten aan de rebellie.

    • Reinoud Roscam Abbing