KLM profiteert van boekwinst op kalme beurs

AMSTERDAM, 1 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs was het aandeel KLM vanmorgen in trek. Beleggers reageerden enthousiast op de bekendmaking van de luchtvaartmaatschappij dat een boekwinst wordt gemaakt op de verkoop van preferente aandelen aan partner Northwest.

AMSTERDAM Omstreeks het middaguur noteerde KLM een koers winst van 1,30 gulden op 55,90 gulden. Het Damrak begon de week vanmorgen kalm. De AEX-index van de 25 belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur 1,19 punten hoger op 561,52.

Ook de aandelen van banken en verzekeraars, die de laatste weken enigszins onder druk hebben gestaan, boekten vanmorgen een aardige winst. ABN Amro was een gulden hoger op 92,60 gulden. ING noteerde 80 cent hoger op 51,70 gulden en FortisAmev won 60 cent op 49,50 gulden. Aegon, dat zich de afgelopen tijd goed had gehandhaafd, leverde vanmorgen in, 20 cent op 92,40 gulden. Océ van der Grinten boekte winst, 2,20 gulden op 183 gulden.

Chemiegigant DSM ging 60 cent vooruit naar 170,10 gulden. Akzo Nobel daarentegen moest 90 cent inleveren op 203,60 gulden.

Unilever boekte een winst van 1,20 gulden op 248,20 gulden en Randstad noteerde een gulden hoger op 127 gulden. Gist-brocades, de grote stijger van de afgelopen week, boekte een winst van 20 cent op 56,50 gulden.

Op de lokale markt schoot bouwer Heijmans 6,10 gulden vooruit naar 161 gulden. Heijmans is in trek omdat het grote orders in de wacht heeft gesleept bij de bouw van de Westerschelde-tunnel. Volker Stevin won 1,30 gulden op 134 gulden.

De koers van de dollar kwam vanmorgen nauwelijks in beweging op de Europese valutamarkten. Op de valutamarkt van Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur een koers van 1,7085 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,7090 gulden voor het weekeinde.

Beleggers wachtten vanmorgen op cijfers over de Amerikaanse inkomensontwikkeling in de maand mei die later op de dag worden verwacht. Voorts komt het beleidsbepalende orgaan van de Amerikaanse centrale banken morgen en woensdag bijeen. Vrijdag volgen de gegevens over de banengroei in de Verenigde Staten, de eerste indicatie voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in juni Ook de beslissende ronde in de Russische presidentsverkiezingen kan deze week voor onrust zorgen op de Europese valutmarkten.

Ook de Europese valuta's beleven vrijwel onveranderd tegenover de gulden. De Franse franc noteerde 33,170 gulden per honderd, in vergelijking met een slotkoers van 33,160 gulden voor het weekeinde. De Italiaanse steeg licht tot 1,1140 gulden per duizend tegenover een slot van 1,1130 gulden vrijdag. Enige uitschieter was het Britse pond met een stijging van bijna een halve cent tot 2,6525 gulden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was de stemming vandaag onzeker. Investeerders wachtten op meer duidelijkheid over het beleid van de centale bank van Japan. De twijfel resulteerde in een daling van de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen met 75,26 punten tot 22,455,49.