Karadzic draagt bevoegdheid over, Westen ontevreden

SARAJEVO / LYON, 1 JULI. Radovan Karadzic, president van de Servische Republiek in Bosnië, heeft zijn bevoegdheden aan vice-presidente Plavsic overgedragen, maar blijft tot de verkiezingen in september formeel president.

De leiders van de zeven rijke industrielanden (G-7) en Rusland dreigden zaterdag in Lyon met sancties tegen Joegoslavië en de Bosnische Serviërs als zij niet meewerken aan de verwijdering van de van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic. “We blijven erbij dat Karadzic onmiddellijk en voorgoed al zijn publieke functies neerlegt en niet meer deelneemt aan regeringsbeslissingen”, aldus een aparte verklaring van de acht leiders. “We zijn klaar om het opleggen van sancties tegen elke partij in het vredesakkoord te overwegen.”

Karadzic' meldde de overdracht van zijn bevoegdheden aan vice-presidente Biljana Plavsic in een op 26 juni geschreven brief aan Carl Bildt, de 'vredescoördinator' in Bosnië. Deze zei zaterdag dat Karadzic was “afgetreden”.

Bildt werd echter gisteren gecorrigeerd door Plavsic. Zij maakte in Pale duidelijk dat Karadzic zijn presidentiële bevoegdheden aan haar heeft overgedragen en dat zij nu 'presidente ad interim' is. Karadzic is evenwel niet afgetreden: hij blijft formeel president tot de verkiezingen die op 14 september in heel Bosnië worden gehouden. Ze onderstreepte dat Karadzic tot president is gekozen en dat hij dus alleen door verkiezingen kan worden vervangen, hetgeen, zo vervolgde ze, in overeenstemming is met het akkoord van Dayton.

Na deze verduidelijking werd in Bildts gevolg toegegeven dat de mededeling van Karadzic niet geheel correct was weergegeven. Dat werd geweten aan de vage tekst van Karadzic' brief. Bildt herstelde zich met de opmerking: “Hij noemt zich nog steeds president. Laat hem. Hij kan zichzelf keizer van China noemen, of Donald Duck. Het betekent niets.” Wat ertoe doet, aldus Bildt, is dat Karadzic zich in Den Haag vervoegt om te worden berecht door het VN-tribunaal. “Zolang hij dat niet doet zal ik hem een lafaard noemen”, aldus Bild. “Karadzic verliest de ene slag na de andere. Hij steekt zijn hoofd op, krijgt een klap en trekt zijn hoofd weer in, maar er kan geen twijfel over bestaan dat hij op weg is naar de uitgang.”

In de reacties op Karadzic' 'overdracht' van zijn bevoegdheden werd onderstreept dat zijn vertrek van het politieke toneel wordt geëist en niet uitsluitend zijn vertrek als president; men zal niet tevreden zijn zolang Karadzic nog politieke invloed heeft, zo werd gezegd in de reacties uit Washington, Londen en Parijs. De Bosnische premier, Hasan Muratovic, onderstreepte dat de overdracht van Karadzic' bevoegdheden “een manoeuvre” is waarmee Karadzic “de internationale gemeenschap opnieuw voor gek zet”.

Karadzic werd zaterdag herkozen als voorzitter van zijn Servische Democratische Partij. Hij kreeg de stemmen van 353 van de 354 afgevaardigden. (Reuter, AP, AFP)