Japanse film vertoond in Z-Korea

SEOUL, 1 JULI. In Zuid-Korea is zaterdag voor het eerst een Japanse film in première gegaan. Een groot aantal bioscopen werd echter bewaakt omdat onbekenden gedreigd hadden met geweld.

In Zuid-Korea, dat in 1905 een Japans protectoraat werd en in 1945 pas zijn vrijheid herwon, heerst er in de praktijk een verbod op Japanse cultuuruitingen. De film, een drama over samourais, werd wel toegelaten omdat hij formeel afkomstig is uit de Verenigde Staten.

De film werd overigens al in 1993 gemaakt. Dat de maatschappij de rolprent nu pas in de roulatie brengt hangt samen met de beslissing van de voetbalbond FIFA om het wereldkampioenschap voetbal van 2002 gezamenlijk door Japan en Zuid-Korea te laten organiseren.

“De Wereldcup is geweldig en we hadden gehoopt dat de mensen nu wat minder boos zouden zijn”, aldus een woordvoerder van de maatschappij. (AP)