Gullit is blij voor de Duitsers

ROTTERDAM, 1 JULI. Ruud Gullit mag het komend seizoen zelf laten zien: fris, creatief en aanvallend voetbal. De Nederlander is dan speler-trainer bij Chelsea, in Londen. Gisteren nam hij afscheid van zijn tijdelijke baan als BBC-commentator.

“Ik houd van creëren, van winnen. Niet van vernielen”, zei Gullit in de rust over het afwachtende, Tsjechische spel in de finale tegen Duitsland. Gullit verveelde zich. “Deze wedstrijd wacht op een doelpunt.” Waarna mede-commentator Alan Hansen (een Schotse verdediger, voormalig Liverpool-speler) droogjes opmerkte: “Elke wedstrijd wacht op een doelpunt.” Na het doelpunt van de Tsjech Patrick Berger uit een strafschop brak de wedstrijd inderdaad min of meer open. Duitsland vocht terug en won. Gullit: “Je moet bewondering hebben voor de Duitsers. Zo doen ze het altijd.”

Gullit haalde de Nederlandse, in voetbal avontuurlijke mentaliteit aan. “Wij willen aanvallen. Ja, dan kun je natuurlijk een keer verliezen. Maar je moet ook plezier voelen als je speelt.” En Lineker, de derde commentator: “Als die Tsjechen gaan aanvallen, hebben ze geen schijn van kans.” Hansen tot Gullit: “We zullen het volgend jaar zien, bij Chelsea.”

Als commentator bij de Nederlandse uitzending was Willem van Hanegem evenmin positief over het duel. “Op een minuut of tien na hebben we tijdens de eerste helft het toernooi even kunnen doornemen. Er gebeurde niets. De Tsjechen wachten af, de Duitsers hebben niet het vermogen aanvallend veel af te dwingen. Dat zagen we eerder ook bij de Fransen. Toen ze moesten komen, leek het wel alsof ze met een houten rugzak over het veld liepen.”

De tweede helft maakte de finale nog enigszins goed. Gullit: “Ik ben blij voor de Duitsers. Zij namen initiatief, zij hebben verdiend gewonnen.”

In Tsjechië was er ondanks de nederlaag van het team toch tevredenheid in de media op maandag. De ploeg werd geprezen voor inzet en karakter. De krant Blesk opent met “Jongens, bedankt.” Zemske Noviny heeft het over de gouden weg, die door de plotselinge 'dood' in zilver is omgesmolten. PRavo roemt de inzet van de Tsjechische spelers. “Na een geweldige strijd hebben we verloren. Ondanks het resultaat zijn we niet teleurgesteld.” Uit het blad Sport: “Aan de Thames woei een zilveren wind.” Volgens Mlada Fronta Dnes zal geen Tsjech de titelstrijd vergeten. Ondanks de nederlaag.(ANP)