EK voetbal financiële strop

LONDEN, 1 JULI. De organisatie van het EK voetbal verwacht dat het toernooi een miljoenenverlies zal opleveren. De voornaamste oorzaken daarvan zijn de te laag opgevoerde uitgaven en te positief geschatte inkomsten uit de kaartverkoop. In werkelijkheid zijn er enkele tienduizenden toeschouwers minder geweest dan in de officiële cijfers werd vermeld. Daarnaast zijn de politiekosten 1,5 miljoen gulden hoger geweest dan aanvankelijk was begroot.

Het EK-voetbal was het toernooi van de strafschoppen. In totaal is tijdens Euro '96 precies vijftig keer van elf meter aangelegd. Acht keer in de reguliere speeltijd, 42 maal in de series na de verlenging. Zeven voetballers misten hun strafschop.

De EK-finale tussen Duitsland en Tsjechië heeft het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd nog net boven de twee getild.

De drie treffers van de eindstrijd brachten het totaal op 64 in 31 duels: een moyenne van 2,06. Tijdens de voorronde viel het nog wel mee met het aantal doelpunten: 55 in 24 duels. Maar in de zeven duels van de tweede fase is slechts negen keer gescoord.

Het gemiddelde ligt lager dan in de meeste voorgaande toernooien. Het laagterecord ligt bij het EK van 1980 in Italië: 1,82.