Den Bosch

De toeschouwer in de Brabanthal is geen bierdrinkende, sigaarrokende oude man met pet en notitieblokje. Hij kijkt niet naar de tussentijden en discussieert niet met zijn buurman wie de meeste kans op de overwinning maakt. De namen van Coppi en Bartoli zeggen hem bitter weinig.

Hij draagt geen oude plunje maar een blazer. En een choker siert zijn gebruinde hals. Hij wordt omringd door dames die meewarig kijken naar de mannetjes op hun fietsjes op dat hele grote podium. Ondertussen schenkt hij zijn glas vol, kauwt hij op een borrelnoot en tuurt hij verveeld naar het scherm waarop te zien is dat minder bedeelde kijkers achter dranghekken de regen trotseren. De toeschouwer in de Brabanthal kijkt waarschijnlijk net zo lief naar een tenniswedstrijd of een paardenshow. Hij klapt op commando, als de speaker daar om vraagt. Maar vraag hem niet naar de grootste kanshebber. Vandaag kijkt hij naar fietsen, morgen komen de amazones en volgende week is er weer een ander evenement dat zijn aandacht trekt. Als hij er maar bij is, zijn zakenpartners de hand kan schudden en na afloop tevreden de balans mag opmaken. Stoempers zijn niet aan hem niet besteed. Kwakken komt niet in zijn jargon voor. Van slikken weet hij even weinig als van aces. Hij is sponsor van Le Grand Départ en heeft het mede mogelijk gemaakt dat de Tour in Nederland van start is gegaan. Alex Zülle heeft gewonnen. Alex wie?

    • Jaap Bloembergen