China bezorgd over terugval export

De vermindering van de export dreigt de economische groei van China dit jaar te vertragen. Daardoor kunnen 2,5 miljoen banen op de tocht komen te staan, zo vreest Peking. In de maanden januari tot mei kwam de export uit op 51,7 miljard dollar, zo blijkt uit cijfers van de douane. Dat betekent een terugval van 7,1 procent in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar.

De vermindering heeft ook bedrijfstakken getroffen die de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan het economisch succes van de Volksrepubliek. De textielsector had te maken met een daling van 23,3 procent.

Volgens de econoom Zhao Puping, werkzaam op het staatscentrum voor onderzoek en ontwikkeling, kan de exportdaling over het hele jaar uitkomen op 5 procent. Dat houdt in zijn berekeningen een vertraging van 1,5 procent in op een groei die volgens de officiële ramingen dit jaar 8 procent zal bedragen.