Boijmans zet topstukken achter glas

ROTTERDAM, 1 JULI. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat meer kunstwerken achter speciaal glas tentoonstellen. Dat is veiliger en de kunstwerken beschadigen minder snel.

Boijmans begon zo'n vier jaar geleden met het aanbrengen van een slagvaste en ontspiegelde barrière voor sommige schilderijen, zoals Titus van Rembrandt en De toren van Babel van Breughel. en voor impressionistische werken als die van Monet. Sommige schilderijen lenen zich er niet voor “Schilderijen van Karel Appel die zijn opgebouwd uit zware penseelstreken en verfklodders, slaan helemaal dood achter een glasplaat”, zegt hoofdconservator moderne kunst K. Schampers. “Dat gebeurt ook met pasteuze afbeeldingen. In die gevallen doen we het dus niet.”

Over de beveiliging in het Rotterdamse museum rezen onlangs vragen, nadat onbekenden Portret van jongen in herderskostuum van de Nederlandse schilder Dirck van Santvoort (1610-80) hadden ontvreemd. Het doek werd uit zijn lijst gedrukt. Woensdag werd het schilderijtje terugbezorgd, anoniem en onbeschadigd. Sinds zaterdag is de herdersjongen weer te zien. (ANP)