Apeldoorn

Er rent een dief over het gazon. Zwaaiend met een klapperpistool duikt hij in een grote conifeer. Maar dat mag niet baten: een politiehond bijt zich grommend in hem vast en drukt hem onder grote publieke belangstelling tegen de grond.

De opening van een tentoonstelling over het werk van honden en paarden bij de Nederlandse politie, ging afgelopen zaterdag gepaard met een heus toneelstukje: burgemeester ontvangt bovenmaatse sleutel om expositie te openen, dief pakt sleutel, hond pakt dief, publiek applaudisseert, tentoonstelling is geopend.

t Zijn beesten bij de politie, zo heet de eerste tijdelijke expositie in het Nederlandse Politie Museum te Apeldoorn, die is georganiseerd naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Dienst Levende Have Politie, onderdeel van de Divisie Ondersteuning van het Korps Landelijke Politiediensten. Met schilderijen, fotos, maquettes en levensgrote poppen wil de tentoonstelling een beeld schetsen van de taken die hond en paard bij de politie hebben.

Dat gaat in jaren ver terug, want de eerste Bereden Brigade werd in 1897 in Rotterdam opgericht, terwijl in 1908 voor het eerst een hondenbrigade werd ingesteld. Nu zijn er nog zes Bereden Brigades met in totaal meer dan honderd paarden.

Burgemeester Bruins Slot van Apeldoorn greep de opening aan om te benadrukken dat de reorganisatie van de politie, zoals die in 1994 is ingezet, ook goede dingen heeft opgeleverd. Als voorbeeld noemde hij de positieve kijk op het politiewerk op straat.