Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie-informant eist bescherming

ROTTERDAM, 29 JUNI. Een politie-informant eist van justitie bescherming tegen represailles. Hij speelde de hoofdrol in een undercover-actie die in februari leidde tot de aanhouding van een Rotterdamse politie-agent die criminelen chanteerde.

De raadsman van de informant, mr. P. Doedens, dreigt het Rotterdamse openbaar ministerie met een kort geding als justitie niet binnen een week ingaat op een aantal schriftelijke verlangens. De informant kreeg in december vorig jaar brieven van een man die zich presenteerde als Ruud. Een naam waarachter de best geïnformeerde Rotterdamse rechercheur van de criminele inlichtingendienst (CID), Richard L., bleek schuil te gaan. Hij bood de informant justitiële informatie aan over een strafrechtelijk onderzoek dat in Rotterdam tegen deze informant loopt. “Als we zaken gaan doen kunnen we er allebei flink wijzer van worden”, schreef Richard L. die over het aanbod absolute geheimhouding eiste “want de verrader zit vlak bij je”.

De informant meldde zich begin januari 1996 bij de Rotterdamse politie. Hij heeft vervolgens op verzoek van de politie drie pagina's gekocht van Richard L. met 10.000 gulden die hij van de politie had gekregen. De transactie werd op beeld en geluid opgenomen waarna Richard L. kon worden ingerekend.

De advocaat van de informant beklaagt er zich nu over dat zijn cliënt na de actie nooit meer iets van de politie heeft vernomen. “Zelfs een bedankje kon er niet vanaf”, aldus Doedens. De informant las in de krant dat achter Ruud een politieman bleek schuil te gaan die gold als een vertrouweling van de Rotterdamse CID-officier van justitie R. de Groot.

Nu uit de informatie die de informant kreeg aangeboden, blijkt dat hij verdacht wordt van strafbare feiten eist de man dat hij in ruil voor zijn medewerking aan de politie buiten vervolging wordt gesteld. Ook eist de man een niet nader gespecificeerd bedrag aan tipgeld.

De strafzaak tegen Richard L. zal naar verwachting dit najaar dienen. Hij heeft volgens bronnen bij de politie informatie uit verscheidene belangrijke lopende onderzoeken te koop aangeboden. Dit blijkt onder meer uit de informatie - gestolen politiestukken - die justitie in beslag heeft genomen bij het advocatenkantoor Sjöcrona in Rotterdam dat Richard L. juridisch bijstaat.

L. chanteerde onder anderen Cock S., bekend uit het zogeheten Bever-onderzoek. In die zaak bracht de politie onder leiding van officier van justitie R. de Groot 18.000 kilo softdrugs op de markt in de hoop Cock S. te kunnen ontmaskeren.