Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ahold Bank

Wie bij Ahold geld wil lenen om bij Albert Heijn te winkelen moet (nog) even wachten. Maar medewerkers van Ahold die geld willen steken in hun eigen bedrijf kunnen straks in groten getale in Zaandam terecht. Ahold-president drs. C. van der Hoeven doet niets liever dan zoveel mogelijk medewerkers laten delen in de financiële resultaten.

Om de betrokkenheid van een groep van zo'n 1.500 mensen bij Aholds financiële wel en wee te vergroten, gaat het bedrijf hun tussen 20.000 en 50.000 gulden lenen om participaties te kopen in het Ahold Vaste Klanten Fonds.

Dit fonds belegt het geld weer in aandelen Ahold en in leningen aan het concern. Een belegging in het Vaste Klanten Fonds is minder risicovol dan in aandelen Ahold, maar levert ook een lager rendement op. Ahold transformeert zich steeds meer tot een pseudo-bank: deze kredietverlening aan het eigen personeel bedraagt 30 tot 75 miljoen gulden. Twee jaar geleden leende Ahold een groep van 300 managers, waaronder de bestuurstop, al 33 miljoen gulden om vergelijkbare participaties te kopen. Uniek in Nederland is het niet: Gist-brocades leent zijn topmanagers ook geld om Gist-aandelen te kopen.

Is dat geen activiteit die ver buiten de kernactiviteit van Ahold - detailhandel - valt? Zo winstgevend zijn bankactiviteiten niet. Amerikaanse aandeelhouders, die vennootschappelijke verspilling graag kritiseren, hebben er echt geen problemen mee, zegt Van der Hoeven. Amerikanen doen niets liever dan de belangen van de medewerkers koppelen aan die van de aandeelhouders. Daarbij kijken ze niet op een dubbeltje, als hun dat zelf een kwartje kan opleveren.