Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Theater

Murphy als narcist in verwijfde kostuums

Vampire in Brooklyn. Regie: Wes Craven. Met: Eddie Murphy, Angela Bassett, Allen Payne, Kadeem Hardison. In: 13 theaters.

Het lijdt weinig twijfel wie de dienst uitmaakte bij de totstandkoming van Vampire in Brooklyn: hoofdrolspeler, coproducent en coscenarist Eddie Murphy of de door hem ingehuurde regisseur en griezelspecialist Wes Craven. In het ongemakkelijke huwelijk tussen een romantische 'gothic horror story' en een schmierende klucht heeft laatstgenoemde partij dan ook ruim baan gekregen.

Het idee om Nosferatu, de koning van de ondoden, in een New-Yorks crimineel milieu los te laten valt moeilijk origineel te noemen. Zelfs de gedachte dat de oppervampier eigenlijk uit Afrika komt is niet nieuw: Craven citeert terecht een 'blaxploitation movie' uit de jaren zeventig als Blacula.

De enige verkoopwaarde van Vampire in Brooklyn is dan ook die van Murphy als romantische held. De ster schijnt zelf moeilijk te kunnen kiezen of hij zijn verschijning met lang, golvend haar, oorringetjes en verwijfde kostuums al dan niet serieus moet nemen.

Het was vast niet de bedoeling, maar de narcist in Murphy bezwijkt af en toe voor verliefdheid op zichzelf. De kijker moet dáárom lachen, en niet om de vermeende spitsvondigheid van de armetierige dialogen en situaties.