Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onvoordelige subsidie

Subsidies worden vaak rooskleuriger voorgeschoteld dan ze daadwerkelijk zijn ('Belastingdouceurtje voor R&D-bedrijven', 8 juni).

Wij zijn een bedrijf dat ontwikkelings- en speurwerk verricht waarvoor wij via de EU een subsidie hebben verkregen. De voorwaarde is dat wij zelf 50 procent in dit project inbrengen en dat de resterende 50 procent wordt gesubsidieerd door de EU. Op het eerste gezicht lijkt dit natuurlijk een voorbeeldig uitgangspunt. Totdat de belastingdienst in zicht komt die de gegeven subsidie als inkomsten ziet, wat betekent dat wij hiervan vijftig procent moeten afstaan aan de staat.

Kort samengevat krijg je dus een subsidie van vijftig procent waarvan vijftig procent aan de belasting moet worden afgedragen, wat betekent dat de eigen inbreng dus 75 procent is.