Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Carrière

Succesvrouwen

In het katern Economie van 15 juni las ik het interview met Dorothee van Vredenburch die op haar 27ste al een duizelingwekkende carrière achter de rug had, en nu op haar 31ste behoort tot de meest succesvolle zakenmensen in de financiële wereld.

Nog niet zo lang geleden heeft uw krant al een reeks artikelen gewijd aan vrouwelijke topmanagers. Het is natuurlijk best interessant te lezen over de problemen die deze vrouwen in hun carrière tegenkomen. De dagelijks realiteit voor de meeste vrouwen van 25 jaar en ouder is echter dat, als ze al werken, ze geen topfunctie hebben en ook niet van alle daarbij behorende voordelen kunnen profiteren. Ze werken bijna altijd part-time en hun man full-time. Ze kunnen geen huishoudster en nanny betalen en doen hun gezin en de huishouding er voor het grootste deel gewoon bij omdat ze nu eenmaal meer uren thuis zijn dan hun man. Misschien leveren deze vrouwen geen intellectuele en zakelijke topprestaties, maar ze scoren wel in de top wat betreft flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Wellicht wordt het tijd om ook eens 'gewone' werkende vrouwen aan het woord te laten.