Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Officiële tippelzones jubileren, protesten zijn geluwd

UTRECHT, 22 JUNI. De eerste officiële Nederlandse tippelzone aan de Europalaan in Utrecht vierde gisteravond haar tienjarig bestaan. Minister Borst (Volksgezondheid) noemde de Europalaan “een van de weinige plekken in Nederland” waar straatprostituées veilig kunnen werken.

Volgens de minister blijkt uit recent onderzoek dat zestig procent van de verslaafde prostituées condooms gebruiken. Een paar jaar geleden was dat nog slechts twintig procent. Een gedoogzone in combinatie met hulpverlening biedt volgens Borst een gunstige situatie voor dergelijke gedragsverandering. Tippelzones zijn geen Nederlands fenomeen. Elke grote Europese stad kent wel plaatsen waar de politie prostitutie gedoogt. Typerend voor Nederland is evenwel dat gemeenten in de jaren tachtig speciale voorzieningen zijn gaan aanleggen voor dit 'onderste segment van de prostitutiemarkt'.

Tippelprostitutie brengt risico's met zich mee: voor klanten en tippelaars. In de loop van de jaren tachtig werden in Amsterdam tien en in Rotterdam zeven tippelaars vermoord. In Groningen, waar nog geen aparte voorziening is voor tippelaars, werden de afgelopen twee jaar vier straatprostituées vermoord. Op een tippelzone, met 'afwerkplekken' om de klanten ter plekke te bedienen, is de sociale controle groter en kan de politie toezien op de gang van zaken. In de regel zijn tippelzones in de nachtelijke uren open en bevinden ze zich op afgelegen industrieterreinen of bedrijvenparken. Een 'huiskamerproject' met hulpverleners behoort tot de standaardinventaris.

Op dit moment kennen Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Den Haag officiële tippelzones - hoewel de zone in de laatste stad zo slecht bezocht wordt, dat veel omwonenden niet van het bestaan ervan op de hoogte zijn. In Arnhem, Groningen en Heerlen zijn tipppelzones in voorbereiding. In Groningen is tien jaar gedebatteerd over de juiste locatie, tot onder druk van de recente serie moorden op prostituées alsnog een zone werd ingesteld, aan de Bornholmstraat. Overal leidde de komst van de tippelzone tot felle protesten van omwonenden. En overal is dat protest na enkele jaren geluwd.