Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ex-directeur Heino Krause veroordeeld

De rechtbank in Zwolle heeft gisteren de vroegere directeur van de coöperatieve melkpoederfabriek Heino Krause veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De officier van justitie had tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk geëist.

Volgens voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI), die een groot aantal gedupeerde melkveehouders in Heino en omstreken terzijde staat, is de uitspraak een belangrijke overwinning in de procedure tegen het accountantskantoor Moret Ernst & Young.

De rechtbank acht bewezen dat de voormalige directeur zich schuldig heeft gemaakt aan illegaal vermengen van melkpoeder met suiker en aan valsheid in geschrifte. Tot hij in 1991 werd ontslagen, heeft de directeur van de zuivelcoöperatie in Heino vijf jaar lang melkpoeder gebruikt om de grote verliezen van Heino Krause te camoufleren. Hij liet goedkope suiker (lactose) aan de melkpoeder toevoegen. Dat kon omdat de melkpoeder ruim aan de minimumeisen voldeed, maar het is wel in strijd met het landbouwkwaliteitsbesluit poedervormige produkten. Het bedrijf vulde dat niet in op aanvraagformulieren voor subsidie van de Europese Unie, waardoor de gemeenschap voor circa vijftien miljoen gulden is opgelicht.

De SOBI kwam op het spoor van de fraude, nadat 212 gedupeerde leden van Heino Krause haar hadden ingeschakeld om de schade te verhalen die ze door de praktijken van de directie hadden geleden.

De gedupeerde boeren claimen - los van de procedure tegen de voormalig directeur - vijftig miljoen gulden van de zuivelcoöperatie Coberco, die Heino Krause inmiddels heeft opgeslokt. Die procedure loopt bij de rechtbank in Zutphen.

Ook accountant Moret Ernst & Young is bij die claim betrokken, omdat die alle jaarverslagen van Heino Krause sinds 1986 heeft goedgekeurd en daarom volgens de SOBI nadrukkelijk medeplichtig is aan de fraude.