Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Silajdzic loopt bij campagne zware klap op hoofd op

SARAJEVO, 17 JUNI. Haris Silajdzic, oud-premier van Bosnië en nu oppositieleider, is zaterdagavond gewond geraakt bij een verkiezingsbijeenkomst in Cazin, die werd verstoord door aanhangers van de regerende Partij van Democratische Actie (SDA) van president Izetbegovic.

Silajdzic' Partij voor Bosnië en Herzegovina (SBiH) had een verkiezingsbijeenkomst belegd in een bioscoop in Cazin, in het noordwesten van Bosnië. De bijeenkomst werd verstoord door rond honderd aanhangers van de SDA, die portretten van Izetbegovic meedroegen en religieuze kreten riepen. Sommigen sprongen op Silajdzic' auto en sloegen de ruiten stuk. Toen de ex-premier de bioscoop betrad, werd hij achter de deur opgewacht door een van de SDA-aanhangers, die hem met een ijzeren staaf op het hoofd sloeg.

De hevig bloedende Silajdzic werd naar een ziekenhuis in Kroatië vervoerd en verbonden. Hij bracht de nacht door in Zagreb. Zijn verwondingen werden omschreven als licht, hoewel ze fataal hadden kunnen zijn als de klap op het hoofd iets verder naar links of rechts was gekomen. Bij het geweld in Cazin werden nog drie anderen gewond.

In Sarajevo werd ontsteld gereageerd op het geweld in Cazin. Premier Hasan Muratovic, Silajdzic' opvolger, sprak van “een echt primitieve daad”. “Ik vind het echt vreselijk wat Silajdzic is overkomen.” De SDA veroordeelde het geweld in Cazin, kondigde een onderzoek aan naar de verantwoordelijken en beloofde maatregelen te nemen om herhaling van het incident te voorkomen. “De SDA is een democratische partij die nooit geweld heeft gebruikt in haar politieke acties en dit ook nooit zal doen”, aldus een verklaring.

Een woordvoerder van de NAVO-vredesmacht IFOR zei het geweld in Cazin te zien als “een waarschuwing” die weinig goeds belooft voor de komende campagne. Hij beschuldigde de plaatselijke politie ervan niets te hebben gedaan om het verkiezingsgeweld te voorkomen of te beëindigen.

Silajdzic werd in januari ontslagen als premier en uit de SDA gezet na kritiek op het partijbeleid. Volgens hem heeft de SDA het oude ideaal van de multi-etnische samenleving laten varen en wordt ze steeds meer een partij voor alleen de moslims. Volgens peilingen is Silajdzic de meest populaire politicus in het moslim-deel van Bosnië.

De Bosnische Kroaten hebben dit weekeinde een nieuwe regering gevormd in hun 'republiek' Herceg-Bosna. Dat initiatief illustreert volgens waarnemers hoe fragiel de moslim-Kroatische federatie is en hoe weinig geneigd de Bosnische Kroaten zijn om hun pseudo-republiekje op te geven. Op grond van het in februari 1994 gesloten akkoord over de vorming van de moslim-Kroatische federatie hadden de Bosnische Kroaten Herceg-Bosna moeten opheffen. Maar die 'republiek' bestaat nog steeds. In de nieuwe 'regering' is Vladimir Soljic 'minister van defensie'. Soljic heft diezelfde functie ook in de regering van de moslim-Kroatische federatie. (Reuter, AP, AFP)