Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Leven

Ouderenbeleid: Waar was de seniorenpartij?

De Overgangswet verzorgingstehuizen is door de Tweede Kamer benoemd tot 'groot project'. Maanden werd er overlegd; staatssecretaris Terpstra (Ouderenbeleid) stuurde pakken met brieven in de richting van de Kamer. Vorige week maandag werden tot bijna middernacht de laatste plooien glad gestreken, zodat de wet 's woensdags plenair in de Kamer behandeld kon worden. Helemaal eens werden de Kamer en Terpstra het echter niet.

De Kamer vindt dat Terpstra de ouderen te hard aanpakt. Mensen met een jaarinkomen van meer dan zestigduizend gulden betalen nu een eigen bijdrage van 2.200 gulden per maand voor een verzorgingstehuis. Terpstra wil dat verhogen naar ruim drieduizend gulden. Typisch een kwestie voor de zeven volksvertegenwoordigers die namens de ouderen in de Kamer zitten. Zij konden voor hun kiezers in de bres springen. Op het moment suprême was echter alleen de lijst-Hendriks van de vier ouderenpartijen vertegenwoordigd. Theo Hendriks zit echter in de kamer namens zichzelf sinds hij door het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) niet meer wordt gepruimd. Fractieleider Bertus Leerkes van de Unie 55+ was thuis in Enschede met last van “pijn in de voeten”. Het van de AOV afgescheiden clubje dat onder de naam Senioren 2000 voor de ouderen op moet komen, liet ook de blauwe Kamerstoelen leeg. Fractieleidster Jet Nijpels had “een belangrijke afspraak” met de ouderenbond Unie KBO. Wil Verkerk van het AOV had naar eigen zeggen particuliere beslommeringen. Misschien las hij het rapport dat hij maandag van Terpstra gekregen had. De Staatssecretaris had Verkerk verzocht de stukken beter te lezen, alvorens kritiek in haar richting te spuien.

Maar geen nood voor de ouderen, de coalitiepartijen namen het voor de rijke ouderen op. Ze drongen bij Terpstra aan op een overgangsregeling voor de verhoogde eigen bijdrage. Kamerlid Roger van Boxtel (D66) verbaasde zich wel openlijk over de afwezigheid van de ouderen. “We praten hier over een majeure operatie voor de ouderenzorg. Het lijkt wel of de opiniepeilingen voor de ouderenpartijen al waarheid zijn geworden.” In die peilingen worden de partijen bijna weggevaagd. Woensdag krijgen de ouderen een herkansing als de Kamer aan de tweede termijn van de overgangswet begint.(KG)