Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Jones verrassend winnaar US Open

BLOOMFIELD HILLS, 17 JUNI. Steve Jones heeft verrassend het US Open golftoernooi gewonnen. Het was voor de 37-jarige professional uit Phoenix de eerste keer dat hij meedeed aan een major sinds hij als gevolg van een fietsongeluk drie jaar uit de roulatie was. Voor de US Open had hij zich via kwalificatie-wedstrijden geplaatst.

Op de 72ste en laatste hole van het toernooi op de Oakland Hills Country Club in Bloomfield Hills, Michigan, bleek Jones gisteren over stalen zenuwen te beschikken. Bij het begin van die hole deelde hij de leiding met zijn landgenoot Tom Lehman en had hij één slag voorsprong op Davis Love. In de eerste zeven holes van de laatste speeldag had Jones al afstand genomen van favorieten als Ernie Els, Greg Norman en Colin Montgomerie.

Op de laatste hole maakte Jones een par, Lehman een score van één boven par en Love een par. Daardoor werd Jones met een eindscore van twee onder par (278 slagen) winnaar van zijn eerste major. Hij verdiende daarmee 725.000 gulden. Na afloop van de wedstrijd zei Jones dat hij “in zijn stoutste dromen” niet had gedacht de US Open te zullen winnen.

Jones was een veelbelovende golfer - in 1988 en 1989 had hij vier toernooien op zijn naam geschreven - totdat hij vijf jaar geleden gewond raakte bij het mountainbiken. Hij ontwrichtte een schouder en hield een blessure aan zijn linkerhand over. Bijna drie jaar later maakte hij zijn rentree in het professionele golf. Omdat het gewricht van zijn linker ringvinger niet goed meer functioneerde, moest Jones zich een nieuwe grip en techniek aanleren. Dat bleek gisteren succesvol.

Het was niet de eerste keer dat een gerevalideerde speler het fameuze golftoernooi won. In 1951 won Ben Hogan, nadat hij drie jaar eerder bij een auto-ongeluk aan de dood was ontsnapt. Hogan had na zijn overwinning de golfbaan van Oakland Hills omgedoopt tot “Het Monster”, omdat het een lange, smalle baan is die alleen met grote precisie te bespelen is. Jones verklaarde dat hij het boek dat Hogan over Oakland Hills geschreven heeft, nauwkeurig had gelezen. “Zonder de aanwijzingen uit dat boek had ik het toernooi niet gewonnen. Ik deed exact wat hij schreef. Ik concentreerde mij op elke slag en maakte me niet druk over de volgende. Het kwam allemaal neer op de laatste hole”, grijnsde Jones.

Negen jaar geleden beroofde Davis Love hem op zo'n laatste hole tijdens het toernooi van Hilton Head van de titel. Steve Jones leidde toen met één slag en verloor. “Hij wachtte tien jaar”, aldus Love, “om mij terug te betalen. Mijn complimenten voor Steve. Hij demonstreerde lef. Daarom verdiende hij te winnen.” (AP, Reuter)