Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Kok: harde aanpak handel; Drug ecstasy kan hersenen beschadigen

LONDEN, 15 JUNI. De populaire drug XTC (ecstasy) kan op den duur blijvende schade veroorzaken aan de hersenen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is beschreven in het jongste nummer van de British Medical Journal.

Een enkele dosis was genoeg om meetbare schade te veroorzaken aan de hersenen van ratten. Ook op apen is het roesmiddel uitgeprobeerd. Volgens Richard Green, farmacoloog aan de Astra Neuroscience Research Unit in Londen en mede-onderzoeker Guy Goodwin, hoogleraar psychiatrie aan het Royal Edinburgh Ziekenhuis, vernietigt de drug verbindingen tussen hersencellen en beschadigt ze zenuwcellen die serotonine aanmaken - een stof die de stemming beïnvloedt. De onderzoekers spreken zelfs van verrotting van sommige delen van de hersenen.

“Er is nog geen onweerlegbaar bewijs dat regelmatige gebruikers van XTC schade aan de hersenen hebben opgelopen, maar het onderzoek dat we hebben verricht, is geen grond voor geruststelling”, schrijven beide onderzoekers in het vermaarde Britse medische blad. “Omdat serotonine een belangrijke rol speelt in de beheersing van stemmingen, kan regelmatig gebruik van ecstasy leiden tot psychiatrische afwijkingen.” De onderzoekers maken zich er zorgen over dat de “neurotoxiciteit in mensen langzaam en verraderlijk kan zijn en dat zich problemen zoals diepe, psychische depressie pas na enkele jaren kunnen voordoen.” Hierom raden ze legalisering van de drug ten sterkste af.

Een XTC-pil geeft de gebruiker een euforisch gevoel en extra energie. De pillen worden veelal gebruikt door jongeren op 'house parties'. Volgens TNO in Delft gebruikten in 1995 ongeveer driehonderdduizend Nederlanders wel eens XTC.

Minister-president Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat de “bovenmatige produktie van XTC in Nederland krachtig te lijf moet worden gegaan”. Hij vindt dat er zo mogelijk een groot aantal mensen voor vrij moeten worden gemaakt om opsporing naar de verboden pillen mogelijk te maken.

De minister-president zei zich “stellig te irriteren” dat bij het opsporen van XTC zo weinig vorderingen worden gemaakt. Kok heeft hierover al gesprekken gevoerd met de ministers Sorgdrager (Justitie) en Wijers (Economische Zaken). “Het schijnt nogal moeilijk te zijn om iets tegen illegale handel in pillen te doen. Maar dat antwoord vind ik onbevredigend”, aldus Kok.

Kok deed zijn uitlatingen over de bestrijding van XTC-produktie naar aanleiding van uitspraken van voormalig premier Lubbers. Lubbers uitte kritiek op het Nederlandse drugsbeleid in het blad CD/Aktueel van het CDA. Kok zei de kritiek van “de voorzitter van het wetenschappelijk instituut van het CDA een beetje merkwaardig” te vinden. “Het drugsbeleid is onder dit kabinet op onderdelen veel strakker dan onder het vorige kabinet”, aldus Kok.