Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Salaris Emmer topmanagers stopgezet

EMMEN, 14 JUNI. Twee geschorste managers van de gemeente Emmen krijgen geen salaris meer. De gemeente Emmen heeft hun disciplinaire schorsing omgezet in een strafschorsing. De maatregel is afgelopen maandag ingegaan. De topmanagers, die in maart geschorst werden, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en intimidatie, waardoor een sfeer van angst onder zou zijn ontstaan onder ambtenaren.

Ook zou men zich te buiten hebben gegaan aan 'exorbitant declaratiegedrag', volgens een rapport van managementsbureau Boer en Croon Group (BCG). BCG werd ingehuurd door het college van B en W om de vermeende verziekte sfeer op het stadhuis te onderzoeken. Volgende week neemt het college een definitief besluit over de positie van directeur middelen H. Boersma en algemeen directeur G. van den Elst. Het tweetal eist inmiddels van de gemeente en BCG 120.000 gulden, als voorschot op een nader te bepalen schadevergoeding. Als er niet wordt betaald spant hun advocaat mr. G. van Amstel een kort geding aan. Volgens Van Amstel is het BCG-rapport gebaseerd op 'ordinaire kwaadsprekerij' door 'vijf of zes gefrustreerde querulanten'.