Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

FNV-bond dreigt met looneis 4 procent

DEN HAAG, 14 JUNI. Als er voor 16 september geen nieuwe metaal-CAO is, met afspraken over werkgelegenheid, dan zal de Industriebond FNV gaan staken voor 4 procent loonsverhoging. Dit heeft de Bondsraad, het hoogste besluitvormende college van de bond, gisteren besloten.

De onderhandelingen in de metaal, die betrekking hebben op de arbeidsvoorwaarden van 180.000 werknemers, verkeren na drie ronden in een patstelling. De werkgevers willen niet praten over de vakbondswens om 1 procent van de loonruimte in te zetten ten behoeve van allerlei vormen van werkgelegenheidsbeleid. Daarnaast eisen de bonden 3 procent loonsverhoging en honderd procent doorbetaling bij ziekte.

Voor 21 juni heeft de Industriebond FNV een grote actiedag georganiseerd en op 16 september (de dag voor Prinsjesdag) wordt er gestaakt. “Als de werkgevers dan nog niet tegemoet gekomen zijn aan onze werkgelegenheidseis, dan kan de looneis worden bijgesteld”, zei CAO-coördinator H. Krul vanmorgen.

Uit een evaluatie van 74 tot nu toe afgesloten CAO's (voor bij elkaar 103.000 werknemers) blijkt volgens Krul dat de mislukte onderhandelingen bij Philips een “incident” zijn. Philips sluit nu een CAO af met alleen de bonden voor middelbaar en hoger personeel.