Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Polygram wil dat EU piraterij aanpakt

LONDEN, 13 JUNI. President A. Levy van muziek- en filmproducent Polygram vindt dat de Europese Unie zich harder moet opstellen tegen landen die piraterij op het gebied van muziek- en filmrechten toestaan. De EU moet een agressievere handelspolitiek voeren, die de belangen van de eigenaren van muziek- en filmrechten over de gehele wereld dient.

“Europa moet zijn spierballen laten zien wanneer de handelsbelangen worden bedreigd, zeker in relatie met de muziekindustrie waarvan drie van de vijf belangrijkste bedrijven hun basis in Europa hebben”, aldus de Polygram-directeur.

De Verenigde Staten liggen al enige tijd overhoop met China.

De Amerikanen vinden dat de Chinezen te weinig doen om cdpiraterij te voorkomen en dreigen daarom voortdurend met een handelsoorlog.

De Europeanen stellen zich tegenover China terughoudender op en dat legt ze geen windeieren. De Chinese premier Li Peng verklaarde eerder deze week openlijk zijn liefde voor het Europese bedrijfsleven. Europa verbindt “geen politieke voorwaarden aan samenwerking met China, anders dan de Amerikanen die willekeurig met sancties dreigen of die gebruiken”, zo zei Li Peng deze week tegenover de Britse zakenkrant Financial Times.

Overigens is China niet het enige land waar veel muziek- en filmpiraten rondlopen. Ook in het voormalige Oostblok, in Zuid-Amerika en in Zuid-Oost-Azië worden de rechten van auteurs en producenten met voeten getreden, aldus Polygram.

Polygram, waarin Philips een fors meerderheidsbelang heeft, zegt veel schade te lijden door cd- en videokopieën, die dankzij de technologische mogelijkheden aanmerkelijk eenvoudiger te maken zijn. (ANP)