Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Williams verlaat in 1998 Getty Trust

LOS ANGELES, 12 JUNI. Harold M. Williams die de Paul Getty Trust in Malibu, Californië, veranderde van een sluimerende collectie in een machtig museum- en onderzoeksinstituut, zal in 1998 opstappen als algemeen directeur. Williams, dan zeventig, maakt nog net de opening mee van het nieuwe Getty-museum en -instituut. Voor dit project in Los Angeles, dat 1.2 miljard gulden gaat kosten, tekent de Amerikaanse architect Richard Meier.

In 1981, bij het aantreden van Williams, die rechten en kunstgeschiedenis studeerde aan de universiteit van Harvard en later management doceerde aan de universiteit van Californië, werd de nalatenschap van de oliebaron Getty terughoudend beheerd in diens Romeins-aandoende villa in Malibu. Onder Williams' leiding kreeg de 'trust' de allure van een internationaal instituut voor studie, conservering en educatie op het terrein van de beeldende kunsten. Dankzij een jaarlijks aankoopbudget van zo'n vijftig miljoen gulden is het Getty Museum ook de rijkste museale verzamelaar ter wereld geworden.

Het nieuwe onderkomen van de Paul Getty Trust in de heuvels rondom Los Angeles voorziet niet alleen in een nieuw onderkomen voor de inmiddels sterk uitgebreide collectie, maar ook in een depot en kantorencomplex voor de staf. De oude villa zal waarschijnlijk alleen de oudheidkundige collectie huisvesten. (AP)