Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Raket op zee

“Wij gaan iets doen wat nog nooit is vertoond”, zegt vice-president Patrick Enyeart van Boeing Commercial Space Company in NRC HANDELSBLAD van 4 juni, in het boeiende artikel over het 'Sea Launch-project' van uw redacteur Ferry Versteeg. Helaas is de Boeing-directie niet juist geïnformeerd. Al meer dan 30 jaar heeft Italië een platform voor de kust van Kenia (Afrika) in gebruik als lanceerbasis van raketten.

The Cambridge Encyclopedia of Space (pag. 347) meldt hierover: “Italy is able to launch satellites from the San Marco Space Centre, a platform in the sea off Kenya, and has its own remote sensing programme.” Een afbeelding van dit platform vinden we op pagina 46 van de Geïllustreerde encyclopedie van de Ruimtevaart, Zomer & Keuning B.V., 1982.

Voor wie nog mocht twijfelen: Paraguay zette het Italiaanse platform in 1966 reeds op de postzegel en Italië zelf deed dit in 1975.