Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Portretten Noordiers vredesoverleg

Dick Spring, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken

Oud-rugby-international en een geslepen politicus onder wiens leiding de Labour-partij een prominente positie heeft veroverd in de Ierse regering. Samen met de voormalige Ierse premier Albert Reynolds wordt hij beschouwd als de Ierse architect van het vredesproces. Spring vindt dat de Britten te krampachtig met het probleem van de ontwapening omgaan. Zijn standpunt is pragmatisch: zolang de wapens maar zwijgen mag het overleg over ontwapening het vredesproces niet blokkeren. In de Ierse geschiedenis hebben terroristen hun wapens nog nooit afgestaan. Collega's in het Noordierse parlement noemden hem “een schaap in schaapskleren” toen hij in de jaren tachtig als begin-dertiger het leiderschap van Labour voor zich opeiste. Maar die omschrijving is al jaren in onbruik. Paisley heeft hem betiteld als “de Raspoetin van Dublin” en als “schandknaap van de paus”.