Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

A16 dicht na ongeval met chloor

HAZELDONK, 11 JUNI. De politie heeft gisteren het verkeer op de A16 (Antwerpen-Breda) stilgelegd wegens een gekantelde vrachtwagen die vaten met gevaarlijke stoffen vervoerde. Door het ongeval begonnen de vaten chloor en zoutzuur te lekken. Twee politieagenten die het eerst ter plekke waren zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Even na 19.00 uur ging de snelweg in beide richtingen weer open. Een baan richting Breda bleef gesloten in verband met werk aan de vangrail. De vrachtwagen kwam even voor 11.00 uur in botsing met een andere truck. Beide wagens kantelden op twee kilometer van de Belgische grens op de baan richting knooppunt Galder.

De weg raakte niet helemaal geblokkeerd, maar om te voorkomen dat automobilisten door de giftige dampen moesten rijden verzocht de verkeerspolitie in Driebergen de Belgen om het verkeer om te leiden. Het verkeer vanuit Nederland werd richting Tilburg gestuurd.

Aanvankelijk wezen metingen op veel zoutzuur- en chloordampen. Vooral de combinatie van deze stoffen is gevaarlijk, aldus een politiewoordvoerder.

Het ongeluk gebeurde in open gebied, evacuatie van omwonenden was niet nodig. Rond 14.00 uur was de concentratie van chloor en zoutzuur tot een “bijna niet meer te meten niveau teruggezakt”, aldus een politiewoordvoerder.

De berging van de wagens en de vaten vergde urenlang werk. Om de file vanuit België te verminderen, haalde Rijkswaterstaat de vangrail tussen de beide banen weg. De wachtenden konden omkeren en over de zuidelijke baan richting België rijden en een andere grensovergang kiezen. (ANP)