Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Opwind-radio

In zijn artikel van 1 juni over de opwindradio schrijft Jan Libbenga: “Wind het apparaat een paar keer op en de Freeplay-radio geeft vier uur onafgebroken geluid”. In de catalogus 'Doen', voorjaar 1996, wordt de beschreven radio aangeboden voor 149 gulden. Er staat daar: “Voor 30 minuten geluid behoeft de veer slechts 20 seconden te worden aangedraaid”.

Ik bestelde de radio en deze informatie bleek ongeveer juist. Het opwinden gaat niet licht en maakt een ratelend geluid. Het aflopen van de veer is zachtjes hoorbaar. Na een half uur valt de radio ineens stil.

Dat is dus een heel ander verhaal. Verkocht men mij een afdanker, of verkocht men Libbenga mooie woorden, die hij niet controleerde?