Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Aanvraag van Slovenië bij EU

BRUSSEL, 10 JUNI. Slovenië vraagt vandaag formeel het lidmaatschap aan van de Europese Unie, zo heeft premier Janez Drnovšek aangekondigd. Drnovšek is vandaag in Luxemburg voor de ondertekening van een zogeheten Europa-akkoord met de EU.

Slovenië is de welvarendste republiek van ex-Joegoslavië. Het sluiten van een Europa-akkoord, dat uitzicht biedt op toetreding tot de EU, werd lang tegen gehouden door een conflict met Italië over de aankoop van onroerend goed op Sloveens grondgebied. Daarvoor is nu, dankzij de inzet van Spanje als EU-voorzitter in de tweede helft van vorig jaar, een compromis gevonden. De EU heeft al eerder dergelijke vergaande samenwerkingsakkoorden gesloten met onder andere Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

De EU voelt er niets voor om nu ook al Europa-akkoorden te sluiten met de andere staten van ex-Joegoslavië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Joegoslavië (Servië en Montenegro) en Macedonië. Voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie en de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Dini, drongen vrijdag en zaterdag in Sarajevo, Zagreb, Belgrado en Skopje aan op regionale samenwerking op de Balkan. Maar dat pleidooi stuitte in alle hoofdsteden op een koel onthaal. De Bosnische premier Muratovic zei dat de EU “flexibel” moet zijn en dat Bosnië “niet de gijzelaar mag worden van Servië”. Ook Kroatië en Macedonië menen dat ze met voorrang nauwere betrekkingen kunnen aangaan met de EU. De Servische president Miloševic zei dat Belgrado “geen hulp maar handel” wil. Waarnemers wijzen erop dat Servië dringend buitenlands kapitaal nodig heeft, maar dat serieuze hervormingen uitblijven.