Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

Ruimte voor export Irak; OPEC kiest voor hogere olieproduktie

ROTTERDAM, 8 JUNI. De OPEC-landen hebben gisteren besloten het gezamenlijke produktieplafond met een half miljoen vaten per dag te verhogen. Hiermee willen de olie-exporterende landen Irak ruimte bieden om de export te hervatten. Tegelijkertijd wordt een prijsdaling voorkomen.

Het akkoord, bereikt op de derde dag van het halfjaarlijkse ministersoverleg van de OPEC in Wenen, geldt voor de tweede helft van dit jaar.

De officiële maximale produktie heeft drie jaar op 24,52 miljoen vaten à 159 liter gestaan en wordt verhoogd tot 25,033 miljoen vaten. De werkelijke produktie van de OPEC-landen is naar schatting anderhalf miljoen vaten per dag hoger.

Irak ging vorige maand in op aanbod van de Verenigde Naties om het in 1991 na de Golfoorlog ingestelde embargo te versoepelen. Irak kreeg toestemming 800.000 vaten per dag extra te produceren, boven de 400.000 voor binnenlands gebruik en export naar buurland Jordanië.

Voorwaarde is wel dat het land de inkomsten gebruikt voor de aankoop van voedsel en medicijnen.

De olieminister van Irak, Amer Mohammed Rasheed, kondigde aan dat de 1,2 miljoen vaten die zijn land mag produceren onvoldoende zal zijn.

Voor binnenlands gebruik zegt Rasheed nog eens 300.000 vaten per dag nodig te hebben.

De extra OPEC-produktie komt geheel voor rekening van Irak dat bovendien die van Gabon overneemt. De kleine Afrikaanse olieproducent, met een dagelijkse produktie van 300.000 vaten, stapt uit de OPEC.

Gabon vindt de contributie aan de olie-organisatie te hoog en meent dat de verdeling van de produktiequota teveel in het voordeel van landen in het Midden Oosten uitvalt.

Gabon bleek de afgelopen dagen een medestander te hebben in Algerije. De Algerijnse OPEC-voorzitter Ammar Makhloufi wees een tweede termijn van de hand. Hij vreest dat bij voortzetting van het huidige quota-systeem de OPEC in de nabije toekomst alleen nog uit olieproducerende landen uit het Midden Oosten zal bestaan.

Gisteren publiceerde het Internationaal Energie Bureau (IEA) in Parijs produktiecijfers van de OPEC-landen, inclusief Gabon.

Daaruit bleek dat in zowel april als mei gemiddeld 26,13 miljoen vaten per dag werden geproduceerd. Dat is 2,1 miljoen meer dan de verwachte vraag in het derde kwartaal van dit jaar. Omdat daar de extra produktie waar de OPEC gisteren toe heeft besloten nog bovenop komt, verwachten deskundigen dat de prijzen fors zullen dalen.

De overschrijding van het officiële plafond komt vooral voor rekening van Venezuela, dat 600.000 vaten per dag meer produceert dan toegestaan. Maar ook de meeste andere lidstaten produceren meer dan is overeengekomen.

Er zijn geen aanwijzingen dat er op de vergadering in Wenen afspraken zijn gemaakt voor het aanpakken van de overproduktie om een prijsdaling te voorkomen.

De internationale oliemarkten reageerden nauwelijks op het OPEC-akkoord. Op de termijnmarkt in Londen fluctueerde de notering van Brent-olie voor levering in juli rond de 18 dollar. (AFP, Reuters, AP)