Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Birma intimideert oppositie

RANGOON, 7 JUNI.De militaire junta van Birma heeft vandaag gedreigd de oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi buiten de wet te stellen. Dit leiden waarnemers af uit een artikel dat is verschenen in de Engelstalige staatskrant New Light of Myanmar.

In het hoofdartikel worden Suu Kyi's recente activiteiten een “bedreiging voor de regering en een belediging voor het publiek” genoemd. Indien zij voortgaat op deze weg weg, kan de partij “een onwettige vereniging” worden, waarschuwt het dagblad.

Tot nu toe kregen NLD'ers die voor ondervraging werden opgeroepen “schone witte lakens, rijen met bedden en een behandeling als eregasten”, zo schreef de krant, “maar dit gaat allemaal veranderen”, luidde de waarschuwing.

Een woordvoerder van de SLORC, de Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag , de junta die het land bestuurt ontkende vandaag overigens dat samenscholingen voor het huis van Suu Kyi voortaan verboden zijn, zoals gisteren werd gemeld. Suu Kyi houdt iedere zaterdag en zondag redevoeringen voor haar huis in Rangoon, waar gewoonlijk enkele duizenden aanhangers van haar Liga op af komen.

De oppositieleidster zou gisteren slechts zijn meegedeeld dat het verkeer “te veel hinder” ondervindt van het grote aantal mensen dat zich ieder weekeinde voor haar huis verzamelt. De bijeenkomsten mogen doorgaan, maar op het terrein bij Suu Kyi's huis, zo liet de junta weten.

Voorafgaande aan een grote politieke manifestatie werden tien dagen geleden ruim 250 NLD-aanhangers gearresteerd. De meesten van hen waren gekozen parlementariërs. De NLD won in 1990 met grote overmacht de verkiezingen. Maar de nadat de uitslag bekend was gemaakt, annuleerde de junta de verkiezingen.

De militairen zijn in Birma al sinds 1962 aan de macht en vormen daarmee een van de oudste militaire regimes ter wereld. In 1988 had onder leiding van Aung San Suu Kyi een grote vreedzame volksopsstand plaats die door het leger op bloedige wijze werd onderdrukt. Daarbij kwamen vermoedelijk enige duizenden mensen om. De junta nam daarna de naam SLORC aan, maar in feite bleef dezelfde militaire elite aan het roer. Suu Kyi kreeg in 1989 huisarrest, dat pas vorig jaar werd opgeheven. Waarnemers sluiten nieuw huisarrest voor haar niet uit. (AP, Reuter)