Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Kinderagenda

Boekieboekie

Mannetje verstrooid

had zijn verfpot omgegooid

boven op zijn koe

zijn allerwitste koe

Daarom kreeg zijn koe vlekken

de aller allerraarste vlekken

En die koe maar loeien

want dat doen gevlekte koeien

Dit gedicht is van de tienjarige Charlotte Schram uit België. Vind je hetleuk om zelf ook eens een gedicht te schrijven, maar denk je dat kan ik niet; kom dan naar de BOEKIEBOEKIE-Mobiel op zondag 9 juni op het Spui in Amsterdam. Het BOEKIEBOEKIE-mobiel was vroeger een Russische zeecontainer, die over de wereldzeeën voer. Nu is de BOEKIEBOEKIE-mobiel een geheimzinnige doos, waarin je kunt tekenen, schilderen en toneelspelen. En vanaf 12u leren ze je hoe je gedichten moet schrijven met het BOEKIEBOEKIE-letterrad. Met het rad kan je heel makkelijk rijmwoorden maken en zelf een gedicht schrijven is dan een fluitje van een cent. Het mobiel is tot 17u30 open en de toegang is gratis.

Mammoet

Ze is maar twaalf jaar oud geworden en waarschijnlijk een van de laatste mammoeten geweest. In 1979 werd ze na 9650 jaar gevonden bij de Yuribei-rivier in Noordwest Siberië (Rusland) en omdat het dier in de bevroren ondergrond in Siberië zo goed bewaard is gebleven kan je nu in het Milieu Educatie Centrum Eindhoven nog stukken originele mammoethuid en eigen haar van de beroemde Yuribei-mammoet zien. Ook kan je daar een compleet skelet van de wolharige mammoet vinden. De botten zijn gevonden door vader en zoon Stolzenbach, die ze de afgelopen 15 jaar in het Maasgebied, tussen Den Bosch en Cuijk hebben verzameld, sommige botten komen uit de Noordzee. Op de tentoonstelling word je verteld in wat voor landschap de wolharige mammoet leefde, wat hij at en welke dieren er nog meer in de ijstijden rondliepen. Mammoeten hebben 'maar' 3 miljoen jaar geleefd, daarna zijn ze uitgestorven. Mieren hebben zich, al meer dan 100 miljoen aangepast aan ijstijden, tropische warmte, andere planten en bloemen enz. Mischien komt het wel omdat ze met elkaar, in gemeenschappen, leven; daarom zijn er nu ook 20.000 soorten mieren. Ze kan ze, niet allemaal natuurlijk, zien in de mierenobservatieruimte. En er is een CD-i programma over een kunstnest met rode bosmieren en op een video vertellen ze je hoe er naar botten wordt gezocht. Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven. Open di-vr 9-17u, ma 13u30-17u, zo 14-17u.

Wilhelmina's Zomer

Mannetje Maneschijn houdt van ijsjes en zit het liefst met zijn voeten in het gras. Zijn vriendje Grotebek wordt betoverd en eet bijna het Mannetje op. Gelukkig weten drie kinderen het toverschoonmaakding van de grote boze tovernaar af te pakken en dan wordt alles weer goed. Woensdag 9 juni om 15u geeft Rudolf Thijssing buiten Hotel New York, Koninginnehoofd 1 (Kop van Zuid), Rotterdam een poppenkastvoorstelling voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De toegang is gratis. Bij regen is de voorstelling binnen in Hotel New York.

Monsters van het Rijnland

Weet jij wat de grootste vervuilers van het water in Nederland zijn? En wat kunnen we er aan doen om ons water weer schoon te krijgen en te houden? Weet je hoe een polder werkt en zou je misschien wel dijkgraaf willen worden? In het Leidse Museum Boerhaave is t/m 27 oktober de tentoonstelling 'Monsters van Rijnland, acht eeuwen droge voeten en schoonwater' te zien. Daar kan je niet alleen bekijken hoe de Hoogheemraadschappen vroeger het water beheerden, maar ook hoe ze het nu doen. Zo vertellen ze je bijvoorbeeld alles over schoon en vuil water en kan je uitvinden hoe een polder werkt, compleet met een regelkamer van een poldergemaal en een laboratorium. En om het nog spannender te maken heeft het museum op zijn binnenplaats een complete polder drooggelegd, die af en toe onder water dreigt te lopen. Maar misschien kunnen jullie onder deskundige begeleiding nog net een ramp voorkomen! Op diezelfde binnenplaats kan je ook de zaartekracht tarten en overwinnen door water omhoog te laten 'stromen' met de vijzel of schijf van Archimedes.

En als je nou een keer aan het vissen bent in de sloot en je vangt een visje dat je niet kent of je ziet een bijzonder insect of kikker, neem het dan in een potje mee naar de waterbioloog want die houdt zitting in het museum op 5, 9, 19 en 23 juni en 3, 7, 17, 21 en 31 juli tussen 14-16u. Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, Leiden. Open di-za 10-17u, zo 12-17u.

Florisdag

Heet je Floris en ben je tussen de 6 tot 12 jaar? Dan mag je op zaterdag 8 juni vanaf 13u gratis naar het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden (wel een bewijsstuk meenemen!). Dit jaar is het zeven honderd jaar geleden dat Floris V bij het Muiderslot vermoord werd en daarom is 1996 een herdenkingsjaar met veel activiteiten.

Zilver het konijn

Op een mooie plek in het bos woont moeder konijn met haar kinderen. Zilver, het konijn wil daar ook graag wonen. Daarom legt hij zilveren keutels in de buurt van hun hol om te laten weten dat hij graag met de konijnekinderen wil spelen. Maar zij pesten hem weg omdat hij anders is. Zal Zilver de konijnen toch helpen als het schaduwmonster hen gevangen neemt? Woensdag 12 juni om 14u speelt Marleen van Tilburg van Poppentheater 't Groene Land in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten, Van Tienhovenlaan 5 het poppenspel 'Zilver, het Konijn' voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Na de voorstelling ga je in het bos op zoek naar het konijnehol van Zilver. Toegang leden ƒ 4,- niet-leden ƒ 5,-

Wereld Kinder Festival

Vorige week stond in de kinderagenda dat kaarten voor het World Roots Festival in het Amsterdamse Concertgebouw op 16 juni besteld konden worden bij 06-300125, helaas kunnen op dit telefoonnummer GEEN kaarten worden gekocht, wel op 020-6733797.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.