Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Internet

Geluid op Internet

Uw hoofdartikel 'Kassa op het Internet' (31 mei), begint met de onzinnige stelling dat het gebruik van een jingle op de Web-site een kleinigheid is waar de Buma niet moeilijk over moet doen, de minimis non curat praetor (over de kleinste dingen bekommert de rechter zich niet). Ik zal hieraan denken als ik voortaan de NRC steel, de minimis toch? Als iedereen dit voorbeeld volgt en er elke dag tienduizenden kranten verdwijnen gaat u niet moeilijk doen, daar kan ik nu gerust op zijn. Uw verhaal gaat dan door met de Buma te verwijten dat het de wet toepast zoals die is. Misschien had de Buma het allemaal wat handiger aan kunnen pakken, wellicht is de prijs niet juist, die jongens in Amstelveen worden met een nieuw fenomeen geconfronteerd en moeten wat doen, fouten zijn dan menselijk, maar als u met potjeslatijn aankomt, verwacht ik toch dat u weet dat de Buma zich aan de wet moet houden en dat doet. Vooralsnog kan niemand iets aan met dat 'nieuw mentaal en juridisch begrippenkader' waar volgens u vraag naar is en dat dus nog niet bestaat. Iets meer begrip voor de Buma had in het hoofdartikel van een kwaliteitskrant wel gemogen. Het eind van het liedje is dat het Internet nooit iets wordt als niemand wil betalen voor de informatie en de cultuur die er aangeboden wordt. We krijgen dus alleen waardeloze, gesubsidieerde of gesponsorde informatie, alledrie waardeloos. En dat 'nieuw mentaal begrippenkader' dat mij toestaat voortaan uw krant te stelen, bah.