Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Sobtsjak verliest verkiezingen in St. Petersburg

MOSKOU, 3 JUNI. Anatoli Sobtsjak, de als liberaal bekendstaande burgemeester van St. Petersburg, heeft gisteren de strijd om zijn herverkiezing verloren. Hij haalde volgens voorlopige uitslagen 45,8 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Vladimir Jakovlev, die tot voor kort loco-burgemeester was en die eveneens als een hervormer bekend staat, kreeg 47,5 procent. In opiniepeilingen had Sobtsjak steeds voorgelegen.

Hoewel Sobtsjak dat tevoren wel herhaaldelijk zei, kunnen de verkiezingen in Ruslands tweede stad niet worden gezien als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen van 16 juni. St. Petersburg heeft de afgelopen jaren steeds democratisch gestemd en de communistische kandidaat was vorige maand al in de eerste ronde verslagen. De man die uiteindelijk heeft gewonnen, Jakovlev, beschouwt zichzelf als democraat en steunt net als Sobtsjak de zittende president Boris Jeltsin.

De voormalige hoogleraar rechten Sobtsjak (58) heeft eind jaren tachtig naam gemaakt als een intelligente, hoogopgeleide 'hervormer'. Hij werkte samen met Boris Jeltsin en presenteerde zichzelf tegelijkertijd als mogelijk alternatief voor de president. In 1990 werd hij tot burgemeester van St. Petersburg gekozen. Tijdens de coup tegen Sovjet-president Michail Gorbatsjov in augustus 1991 wist Sobtsjak het leger af te houden van ingrijpen in St. Petersburg.

Als burgemeester heeft Sobtsjak echter nooit zijn stad weten te veranderen zoals bijvoorbeeld zijn populaire Moskouse collega Loezjkov heeft gedaan. Het aantal nieuwe banken, kantoren, winkels en restaurants in St. Petersburg blijft ver achter bij dat in de hoofdstad. Zijn aanvankelijke medestanders beschuldigen hem van een gebrek aan daadkracht.

Opmerkelijk bij de verkiezingen is dat de opiniepeilingen, waarin Sobtsjak steeds meer dan vijf procent op zijn rivaal heeft voorgelegen, niet zijn uitgekomen. In de meeste peilingen voor de presidentsverkiezingen ligt Boris Jeltsin inmiddels met 32 procent ruim voor op de communist Zjoeganov (20 procent), zijn belangrijkste rivaal bij de verkiezingen van 16 juni, en de andere kandidaten (elk minder dan 9 procent).