Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ernstige vertraging Eemscentrale

ROTTERDAM, 3 JUNI. De ingebruikname van de nieuwe, ruim 3 miljard gulden kostende Eemscentrale van energiebedrijf Epon heeft opnieuw vertraging opgelopen. Van de vijf eenheden is er nog maar een in gebruik, zo heeft directiesecretaris H. Kooistra zaterdag bevestigd.

De eerste productie-eenheid is op 1 april in gebruik genomen, een vertraging van acht maanden ten opzichte van het oorspronkelijke schema. De bedoeling was om op 1 mei de volgende eenheid in gebruik te nemen, maar door “een incident” is de eenheid Eems 4 beschadigd. Ook de Eems 3 komt door een beschadiging later dan gepland in gebruik.

Het zijn de turbines die de oorzaak zijn van de maandenlange vertraging van de kostbare elektriciteitscentrale. Bij het proefdraaien vorige zomer raakte meteen al een turbine beschadigd. De nieuwe vertraging aan de Eems 4 is ook te wijten aan de turbine. Kooistra zegt echter dat er van een structureel probleem geen sprake is.

De Epon denkt dat ondanks de reeks problemen per 1 oktober de gehele centrale operationeel is, zoals oorspronkelijk gepland. De schade aan de Eems 4 is binnenkort hersteld; eind juni is deze eenheid in gebruik, zo meldt Kooistra. De Eems 3 kan begin augustus gaan draaien.

Over de schade die het energiebedrijf geleden heeft, worden geen mededelingen gedaan. Mogelijk gaat het om vele honderden miljoenen guldens. Door de vertraging van de elektriciteitsproductie loopt Epon inkomsten mis.

Daarnaast heeft de Epon zich verplicht een bepaalde hoeveelheid aardgas af te nemen van de Noorse maatschappij Statoil. Door de late oplevering van de centrale moet Epon een regeling treffen met de Noren. Epon poogt de schade te verhalen op de Franse leverancier van de turbines GEC Alsthom. De onderhandelingen daarover lopen nog. Over de schadebepalingen in het contract tussen Alsthom en Epon worden geen mededelingen gedaan. De Eemscentrale moest het paradepaardje van de Epon worden. Het totale vermogen bedraagt 1675 megawatt. Inclusief een oude eenheid van 700 megawatt is de Eemscentrale dan goed voor 16 procent van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.

De installatie is bovendien milieuvriendelijker dan andere gasgestookte centrales door het hoge rendement.