Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Deetman komt, Den Haag wikt

'Waar ga ik eigenlijk over', verzuchtte minister-president Wim Kok afgelopen vrijdag quasi-ongelukkig. De vraag was of hij wist van de kandidatuur van de CDA'er Wim Deetman voor het burgemeesterschap van Den Haag. Kringen rond het kabinet, hadden dat tenslotte bevestigd.

“Nou die kringen ken ik niet. Maar waar ga ik eigenlijk over”, zo veinsde de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Wim Kok weet beter. Want, wat is het geval?

Formeel is er nog niets geregeld over het burgemeesterschap van Den Haag. Sterker, de hele procedure moet nog zijn beslag krijgen. De Haagse raad heeft afgelopen donderdag de vertrouwenscommissie die kandidaten moet beoordelen, ingesteld. Maar kandidaten zijn er nog niet, want de Commissaris der Koningin moet die nog aanreiken. En zij kan die niet aanreiken omdat liefhebbers voor de functie nog niet konden solliciteren. Pas afgelopen donderdag heeft minister Dijkstal in de Staatscourant Den Haag opengesteld. Liefhebbers hebben een kleine drie weken om te solliteren. Zo ver is de procedure dus.

Toch gaat Wim Deetman naar Den Haag. Hoe kan dat dan? Dat is binnenskamers geregeld. Ongeveer als volgt. In de paarse coalitie is in overleg tussen premier Kok, de vice-premiers en de fractieleiders al weer een tijdje geleden afgesproken dat het CDA recht houdt op Den Haag. Die afspraak is gemaakt nadat VVD-leider Bolkestein zijn claim op Den Haag liet vallen. Voor die claim was een ruil nodig met de burgemeesterspost Utrecht en de VVD'er Ivo Opstelten zat daar nou net zo lekker. Fractieleider Enneüs Heerma is daarna eerst zijn voorganger Elco Brinkman gaan polsen. Na twee gesprekken liet Brinkman weten dat hij afzag van een kandidatuur. Hij was nog te kort werkzaam bij de bouwwerkgevers, vond hij. Er zijn er ook, die zeggen dat Elco zijn kruit droog houdt tot er weer landelijke posities zijn te verdelen.Voor Heerma zaak om met een andere zware kandidaat te komen, Hij kon moeilijk aankomen met een zittende burgemeester uit de provincie. Daarvoor is Ad Havermans, die vanuit Doetinchem naar Den Haag kwam, te slecht bevallen. Echt zwaar, dat was Wim Deetman. Hij zal en hij moet, en hij wil ook. Dus gaat Wim Deetman naar Den Haag.