Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Groeicijfers laten Damrak koud

ROTTERDAM, 1 JUNI. Het langverwachte herstel in de kooplust van de consument manifesteerde zich deze week in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven die voedings- en genotsmiddelen of duurzame gebruiksgoederen verkopen profiteren daarvan. De aandelen in deze sectoren stegen desondanks maar beperkt.

De forse groei in de consumptieve bestedingen (3,2 procent op jaarbasis) werd gekoppeld aan een onverwacht herstel van de economische groei. Financiële analisten hadden over het algemeen verwacht dat het economisch herstel in Nederland op zich zou laten wachten tot de tweede helft van dit jaar.

De beurs reageerde afgelopen donderdag nauwelijks op de positieve berichten van het CBS. De AEX-index van belangrijkste aandelen leverde zelfs ruim anderhalf punt in.

Voor P. Menco van ING Barings is de aantrekkende groei een dubbelzinnig signaal. “Enerzijds is die groei positief voor de winstontwikkeling van het bedrijfsleven, anderzijds is er een negatieve invloed op de renteontwikkeling”, zegt hij. Met name in Amerika reageerden beleggers de afgelopen maanden paniekerig op een aantrekkende groei, omdat zij vrezen dat de centrale bank een renteverhouding doorvoert om de groei te remmen.

Volgens analist H. Brouwer van Roceco Effectenbank heeft de Nederlandse markt vaak moeite om zelfstandig nieuwe gegevens te interpreteren. “Er wordt altijd sterk gekeken naar wat er in New York gebeurt”, zegt hij. “Die reactie wordt hier in verwaterde vorm gekopieerd.” Het is daardoor moeilijk in Nederland accurate voorspellingen te doen. “Het beeld wordt vertroebeld”, zegt Brouwer. “In de VS wordt vaak overmatig op nieuwe gegevens gereageerd.”

Brouwer wijst erop dat de groei in Nederland voor veel internationaal georiënteerde beursondernemingen van beperkt belang is. “De Duitse groei is belangrijker”, meent ook Menco van ING. “De Duitse economie is en blijft de grote motor van Europa.”

De aandelen Koninklijke Bijenkorf Beheer en Atag stegen deze week met een gulden tot respectievelijk 134 en 131 gulden, Vendex won 1,10 gulden op 54,70, Ahold 60 cent op 91,60 gulden en Macintosh 1,40 gulden op 43,90. De Boer Winkelbedrijven verloor 50 cent op 85,50 gulden. Daarmee hielden deze bedrijven, sterk afhankelijk van de kooplust van de consument, nauwelijks gelijke tred met de AEX-index die in de afgelopen week met ruim zes punten steeg tot 570,09.

Volgens M. van der Giessen van Iris Research is het herstel van de consumentenbestedingen al langer zichtbaar. Zij wijst op het CBS-cijfer voor het consumentenvertrouwen, dat daarvan ruim een week geleden een voorbode was.

Analist D. Juliens van ING plaatst een kanttekening bij de cijfers van het CBS. Volgens Juliens kunnen de de bestedingen in de detailhandel in deze fase van de economische groei wel iets aantrekken, maar blijven negatieve factoren structureel een belangrijke rol spelen. “Je ziet toch dat de consument op lange termijn meer besteedt aan hypotheken, sparen en vrije tijd en dat de bestedingen in de detailhandel afnemen”, zegt Juliens.

De groei van de bestedingen is volgens Juliens bovendien vooral het gevolg van toegenomen afzetvolume's. “De groei van de hoeveelheden gaat gepaard met een daling van de prijzen, zodat er per saldo van een verbetering geen sprake is.”