Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Sjarel Ex

Het is moeilijk te begrijpen dat Sjarel Ex, directeur van het Centraal Museum Utrecht (in het met hem geplaatste interview, CS 24 mei) afgeeft op de docenten en de 'lesmethode' van kunstenaarsinstituut de Ateliers, maar tegelijkertijd niet aarzelt zes getalenteerde Nederlandse kunstenaars aan te prijzen ('die allemaal bijzonder interessant werk maken'), van wie er maar liefst vier op de Ateliers gestudeerd hebben. Kunstwerken van hen zijn door het Centraal Museum tentoongesteld en aangekocht.

De 100.000 gulden die het museum heeft ontvangen voor onderzoek naar de eigen verzameling is dus goed besteed. Wellicht wijst de bestandscatalogus uit dat de waarde en betekenis van de Ateliers voor de Nederlandse kunst groter is dan Ex meent te weten.

Ex ziet de studenten van de Ateliers liever gaan dan komen. Zijn suggestie om 'jongetjes van 21, 22 jaar' niet langer wegwijs te maken in het doolhof van het Centraal Museum, is briljant. Graag maken wij daarom gebruik van zijn aanbod een pakketje prentbriefkaarten te sturen, zodat studenten zich een bezoek aan het Centraal Museum kunnen besparen.