Onenigheid over 'caroussel'

korpschefs DEN HAAG, 31 MEI. Het kabinet en de burgemeesters van de vier grote steden en Haarlem zijn het niet eens over de overplaatsing van hun korpschefs naar andere korpsen. Zondag komen de korpsbeheerders opnieuw bij premier Kok en de politieministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie) om te spreken over de “caroussel” van hoofdcommissarissen die volgens een betrokkene op gang moet komen naar aanleiding van de IRT-affaire. Eerder deze maand drong de Tweede Kamer bij Dijkstal aan op personele maatregelen tegen korpschefs die bij de affaire betrokken waren.

Die maatregelen zouden zich niet beperken tot alleen de Haarlemse korpschef Straver. Ook over de posities van Wiarda (Utrecht) en Nordholt (Amsterdam) is gesproken. Naar verluidt zou Wiarda zijn gevraagd om de Rotterdamse politie te gaan leiden. Burgemeester Peper loopt daar echter niet warm voor, zegt een ingewijde.