Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Muziek

Voorkeur; Muziek

HOLLAND FESTIVAL Na Haydns Londense symfonieën, die in het vorige Holland Festival werden uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw olv Frans Brüggen, staan nu de zes Parijse symfonieën op het programma van het Festival. Op elk van de drie concerten in de Beurs van Berlage, 3, 4 en 5 juni 21u, worden er twee gespeeld, aangevuld met vocale kwartetten en op 4 juni de Sinfonia concertante. Op 2 juni 15u begint de serie met een jeugdconcert voor kinderen vanaf 8 jaar, gepresenteerd door Sieuwert Verster, waarbij de altijd onderhoudende muziek van Haydn klinkt en de componerende Festival-directeur Jan van Vlijmen uitlegt hoe een componist werkt.

DAG VAN DE MUZIEK 1 juni is de Dag van de Muziek, waarop in tal van plaatsen activiteiten zijn georganiseerd, meestal door muziekscholen, koren en amateurmuziekgezelschappen. In Den Helder doen vijftig ensembles met in totaal 1800 musici mee, in Vlissingen is er een Jeugdfestival, waarbij twintig jeugdkorpsen met in totaal 1000 muzikanten deelnemen aan een concours.

VALERY GERGJEV Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt olv Valery Gergjev de Zesde symfonie van Beethoven en Le sacre du printemps van Stravinsky. 31 mei 20u15 Doelen Rotterdam; 1 juni 20u15 Vredenburg Utrecht.

VONDELPARKCONCERTEN Jong Nederlands of in ons land wonend operatalent treedt deze zomer op tijdens zeven concerten in het Openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark. 30 mei 20u15 zingen de sopraan Els Bongers en de tenor Alex Grigorev, begeleid door pianist Maarten Hillenius muziek van Bellini, Verdi en Tsjaikovski. Op 5 juni 12u zingt de sopraan Irene Meeuvis, begeleid door pianiste Véron Jongstra muziek van De Falla en uit musicals als The Phantom of the opera, Les Misérables, My Fair Lady en Porgy and Bess.

PONDA O'BRYAN De formidabele Surinaams-Nederlandse slagwerker Ponda O'Bryan zocht naar uitdagend gezelschap en vond dat in de Afrikaanse staat Guinée: Ibro, Fode en Diarra, drie zonen van djembé-meester Famadou Konaté. Voor extra effect zorgt o.a. balafonspeler Mohamed Camara. 31 mei Tropeninstituut Amsterdam, 1 juni Doelen Rotterdam, 2 juni RASA Utrecht.

BLACK SPIRIT FESTIVAL Naast verhalenvertellers biedt dit festival muziek van Habib Koite & Bamada (Mali), de slagwerkgroep Treme Terra (Brazilië) en Prophets of da City (rap uit Zuid-Afrika). 31 mei Effenaar Eindhoven, 1 juni Paard Den Haag.

MARK KNOPFLER Niemand wil zeggen of Dire Straits nog wel of niet meer bestaat. Geen nood, want Mark Knopfler heeft de gitaar en de stem om de zwoele hifi-stereoklanken van zijn groep naar de sporthallen te brengen. 31 mei Rijnhal, Arnhem, 1 en 2 juni Ahoy, Rotterdam, 6 juni Martinihal, Groningen.

COCTEAU TWINS Hemelse zweefpop van Liz Fraser en haar klankarchitecten. 31 mei Paradiso, Amsterdam.