Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ex-bankiers in Japan opgepakt wegens fraude

TOKIO, 29 MEI. De Japanse politie heeft vandaag twee voormalige topmannen van de inmiddels failliete krediet-associatie Kizu gearresteerd op beschuldinging van zwendel. Het aantal arrestaties wegens fraude van zakenlieden die de financiële gevolgen van de instorting van de speculatiegolf eind jaren tachtig wilden ontlopen is groeiende.

Vandaag arresteerde de politie de voormalige voorzitter van Kizu, Minoru Kagiya, en voormalig directielid Hachinosuke Kido wegens oplichting. De twee worden beschuldigd van de verkoop zomer vorig jaar van verhandelbare hypothecaire leningen ter waarde van 170 miljoen yen (2,5 miljoen gulden) terwijl ze wisten dat de overheid op het punt stond Kizu failliet te verklaren. Kizu was ooit de grootste krediet-associatie van Japan maar ging op dertig augustus ten onder aan oninbare leningen ter waarde van bijna 1 biljoen yen (15 miljard gulden).

Op 15 augustus had de lokale overheid Kagiya ingelicht dat Kizu zijn deuren moest sluiten als het beschikbare kasgeld onder een bepaalde grens zou komen. Een week later verkochten Kagiya en Kido via een dochteronderneming van Kizu de leningen aan 190 klanten voor in totaal 400 miljoen yen (6 miljoen gulden) wetende dat ze waardeloos waren.

In een vergelijkbare zaak klaagde justitie gisteren de voormalige directeur en vier directieleden van het inmiddels failliete Cosmo Credit aan wegens het geven van leningen aan bedrijven van familieleden van de directeur terwijl men wist dat de leningen niet zouden kunnen worden terugbetaald.

Wegens de protesten onder de bevolking tegen het gebruik van belastinggeld bij de sanering van financiële instellingen die ten onder gaan aan de schuldenlast van de speculatie in onroerend goed, is de overheid er alles aan gelegen zoveel mogelijk geld terug te halen en fraudeurs aan te klagen. In een eerste grote gezamenlijke actie van justitie en de belastingdienst arresteerde de politie afgelopen maandag de politie de directeur van onroerend-goed bedrijf Togensha. Hij is beschuldigd van het blokkeren van een veiling van onderpand door een bank om zodoende geleend geld terug te krijgen.