Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

'N-Korea heeft plan om Zuiden in week te veroveren'

SEOUL, 28 MEI. Noord-Korea heeft een militair plan opgesteld om Zuid-Korea in een verrassingsaanval binnen een week te veroveren. Dat heeft Li Chol-su, de Noordkoreaanse piloot die vorige week met zijn Mig-19 naar Zuid-Korea vloog, vanmorgen gezegd op een persconferentie in de Zuidkoreaanse hoofdstad, Seoul.

Volgens Li staan inmiddels honderden Noordkoreaanse vliegtuigen bij de grens met Zuid-Korea opgesteld. “Kim Jong-il (de Noordkoreaanse leider, red.) doet al het mogelijke om zich op een oorlog voor te bereiden”, aldus Li, die tot zijn vlucht de rang van kapitein had bij de Noordkoreaanse luchtmacht. “We hebben overdag en 's nachts oefeningen met opstijgen en landen in het kader van het aanvalsplan, waarbij wij de eerste klap zouden uitdelen. De voorbereidingen voor een oorlog zijn honderd procent.”

Volgens de aanvalsplannen zou het Noordkoreaanse leger Seoul binnen drie dagen innemen. Pusan, in het uiterste zuiden van het Koreaanse schiereiland, zou binnen een week moeten vallen. Als onderdeel van het aanvalsplan zou bij Onchon, zeven minuten vliegen van de grens tussen de Korea's, een complete ondergrondse luchtbasis zijn gebouwd.

Volgens de vlieger krijgen Noordkoreaanse militairen steeds te horen dat een vreedzame hereniging van de Korea's onmogelijk is en dat “de nationale hereniging alleen uit de loop van een geweer kan komen”.

Internationale hulporganisaties melden al enige tijd dat er in Noord-Korea sprake is van een hongersnood. Het Noordkoreaanse leger ontbreekt het volgens Li aan niets. De Noordkoreaanse elite, aldus de piloot, is in hoge mate corrupt. “Zonder steekpenningen bereik je niets. Het leger is corrupt tot op het bot. Het volk wordt slecht behandeld en heeft honger, maar Kim Jong-il richt al zijn energie op de voorbereiding van een oorlog.”

Op de persconferentie onderstreepte Li dat Kim Jong-il stevig de touwtjes in handen heeft in Noord-Korea. Kim, wiens vader, Kim Il-Sung, in 1994 overleed, is nog steeds niet formeel benoemd tot president van Noord-Korea en tot secretaris-generaal van de Noordkoreaanse communistische partij. Verschillende waarnemers in het Westen hebben hieruit geconcludeerd dat er verzet tegen Kim Jong-il is binnen de Noordkoreaanse elite, maar volgens de overgelopen vlieger is dat onzin. Kim zou wel degelijk een sterke machtspositie hebben opgebouwd en daarbij vooral steunen op het Noordkoreaanse leger. (Reuter)